GP Kulturs konsttips: Höstens bästa utställningar

Med ruskigare väder framför oss är det en god idé att gå in i konstens rum. Röhsska återöppnar klassisk designutställning och Hasselblad visar ikoniska Ingrid Pollard. GP listar fem spännande konstutställningar i Göteborg med omnejd att se fram emot.

ANNONS
|
Fem konstutställningar att se i höst
Bild: Nazanin Raissi

”Vad finns i din resväska” – Röda sten konsthall

Med avstamp i motståndsrörelsen Kvinna, liv, frihet, som startade i Iran 2022, tar den här utställningen upp förflyttning, censur och minnets skepnader. Resväskan får representera såväl emotionellt som fysiskt bagage för de fem konstnärerna Laleh Kazemi Veisari, Samaneh Roghani, Nazanin Raissi, Malin Holgersson och Afrang Nordlöf Malekian.
Öppnar 13 september.
Fem konstutställningar att se i höst
Bild: Ingrid Pollard

Ingrid Pollard – Hasselblad center

Årets mottagare av världens största pris inom fotokonst, Hasselbladspriset, är Ingrid Pollard. Hon har sedan länge varit tongivande i brittisk samtidskonst. Pollards verk visar dels på hennes stora tekniska intresse för fotografi, dels på förmågan att rucka på sociala och kulturella strukturer i samhället.
Öppnar 12 oktober.
Fem konstutställningar att se i höst
Bild: Larissa Sansour och Søren Lind

”Indigo är sorgens färg” – Göteborgs konsthall

Miljöfrågor, ärvda minnen och science fiction är några av de teman som vävs in i dansk-palestinska konstnären Larissa Sansours videoverk. Tre av dem visas i höst på konsthallen. Larissa Sansour är baserad i London och arbetar nära filosofen Søren Lind. Både spänning och poesi kan nog vänta besökaren.
Öppnar 4 oktober.
Fem konstutställningar att se i höst
Bild: Susanne Fagerlund/Kungsbacka konsthall

”The nightside of nature” – Kungsbacka konsthall

Susanne Fagerlund är baserad i Göteborg och utforskar i sin konst ett slags postapokalyptisk tillvaro. Människan kanske är borta, men naturen står kvar. I hennes installationer synas naturens motståndskraft genom digital teknik så som stillbild, video, ljud och skulptur.
Öppnar 7 september.
Fem konstutställningar att se i höst
Bild: Kristin Lidell

”Designhistorier” – Röhsska museet

Den tidigare utställningen stod i 17 år. Sedan 2022 har renoveringsarbete och omhängning pågått och nu är basutställningen tillbaka. Kronologin har fått ge vika för tematik. ”Formhistoria” har blivit ”Designhistorier”. Men syftet är detsamma: Att berätta designhistorien från 1800-talet och framåt med hjälp av 500 objekt från museets samling.
Öppnar 9 november.

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS