Peter Handke och Olga Tokarczuk.
Peter Handke och Olga Tokarczuk. Bild: Francois Mori

GP Live om Nobelpristagarna Peter Handke och Olga Tokarczuk bakom rubrikerna

Uppmärksamheten har varit stor kring årets Nobelpristagare i litteratur. Nu bjuder GP Live in läsarna till ett samtal där landets främsta kännare av Peter Handke och Olga Tokarczuk ger oss sammanhangen bakom rubrikerna.

ANNONS
|

Debatten har varit intensiv sedan det blev klart att Peter Handke och Olga Tokarczuk är årets Nobelpristagare i litteratur. Nu ägnar GP Kultur en kväll i Konserthuset åt att dyka på djupet i de båda författarnas arbete.

På scen finns GP:s kritiker Mikaela Blomkvist, medlem av Nobelkommittén som Svenska Akademien tog hjälp av för att utse årets pristagare, Mikael van Reis, tidigare kulturchef på GP samt författaren och journalisten och GP-skribenten Mattias Hagberg som intervjuat Olga Tokarczuk och skrivit mycket om hennes böcker.

Victoria Greve, idé- och kritikredaktör på GP leder samtalet tillsammans med tidningens nuvarande kulturchef Björn Werner.

Vad kommer ni att prata om?

ANNONS

– Vi utgår från att detta är två kontroversiella och politiska författare, fast på olika sätt.

Utveckla gärna, hur är de kontroversiella?

– Olga Tokarczuk är feminist och vegetarian och skriver om Polens judiska historia samtidigt som antisemitismen i landet är på uppåtgående och där kan det bli fängelsestraff för den som pratar om polska koncentrationsläger. Hon har stämplats som anti-polsk av företrädare för det styrande partiet Lag och Rättvisa för att hon vill tala öppet om övergreppen i det förflutna, men efter Nobelpriset verkar det ha svängt, säger Victoria Greve.

Peter Handke har debatterats intensivt sedan nyheten om att han tilldelas Nobelpriset kom, hur tar ni det vidare?

– Ja, Peter Handke är ju en enormt produktiv författare som beskrivits som en långsamhetens och eftertankens mästare. Samtidigt har det ju stormat en hel del om honom i debatten. Han är kontroversiell eftersom han på 1990-talet tog ställning för Serbien i inbördeskriget på Balkan och besökte diktatorn Slobodan Milosevic i fängelset, och senare talade på hans begravning.

– Den här kvällen blir en chans att verkligen komma bakom rubrikerna för att förstå dessa båda författarskap. Den perfekta uppladdningen inför prisutdelningen och den Nobelvecka som ligger framför oss.

ANNONS

Nobelafton med GP Kultur

Datum: Tisdag 3 december

Tid: 18.00-20.00 (insläpp kl 17:30)

Plats: Stenhammarsalen, Konserthuset

Götaplatsen 8, Göteborg

Pris: Från 139 kr (inklusive dryck)

Läs mer på gp.se/live

LÄS MER:Mikael van Reis: Peter Handke är långsamhetens försvarare

LÄS MER:Det här handlar Handke-debatten om

ANNONS