Charli XCXs senaste album har inspirerat till sommarens stora trend.
Charli XCXs senaste album har inspirerat till sommarens stora trend. Bild: Vianney Le Caer

Guide: Så fixar du en ”Brat summer”

Charli XCXs nysläppta album ”Brat” har inspirerat internet och skapat en motrörelse till den tillrättalagda ”clean girl”-estetiken. GP har sammanställt en guide för att du ska kunna följa sommarens trend ”brat summer”.

ANNONS
|

2023 gjorde Charli XCX soundtracket till Barbiefilmen. I år har hon gjort soundtracket till hela sommaren. Albumet ”Brat” kan beskrivas som en brittisk blandning av EDM och hyperpop och har gjort succé. På internet talas det nu om en ”brat summer”, en sommar i skivans anda.

Det ska sägas att Charli XCX har gett ordet ”brat”, som betyder ungefär bortskämt eller oförskämt barn och förknippas med festande överklassungdomar på Stureplan, en något ny betydelse. Enligt artisten själv är titeln en referens till den hyperaktiva kulturen på nätet. ”Brattiness”, säger hon, är ett ogenerat och jag-centrerat beteende som människor har anammat på sociala medier för att skydda sig mot det som gör en osäker.

ANNONS

En ”brat summer” beskriver Charli XCX i sin tur som något lyxigt och trashigt på samma gång. Raka motsatsen till ”clean girl”-trenden som varit stor på sociala medier de senaste åren.

Fenomenet saknar, likt många andra begrepp som uppstått på internet, en tydlig definition. Det kan beskrivas som en eftersträvansvärd livsstil som rymmer allt från mode, attityd och preferenser på tändare. På Tiktok försöker människor avgöra vad som ryms under den diffusa termen men det är inte lätt att sålla bland alla tips.

Klara-Lovisa Lundström har gjort ett urval och sammanställt en guide för att underlätta för alla som eftersträvar en ”brat summer”.

Bild: Damian Dovarganes

Djerf avenue ut, Von Dutch in

Brat-stilen är inspirerad av det tidiga 00-talsmodet och indie sleazetrenden. Vi vill inte längre se ut som en kopia av Matilda Djerf, vi vill se ut som en sunkig Paris Hilton som handlat på Weekday. Von Dutch-truckerkeps, vitt linne, cargoshorts, för små- eller för stora kläder, sportiga solglasögon och allt neongrönt in. BH ut.

Bild: Lisa Thanner

”Wearing last night's makeup”

Ju mer desto bättre är ett tankesätt som vi applicerar samtidigt som vår eyeliner. I sommar gör vi oss av med våra serum och hudkrämer och lämnar hudvården åt 9-åringarna. Din nya kvällsrutin är nu ett steg kortare när du kan vakna och gå ut i gårdagens smink.

ANNONS
Bild: Brennan Linsley

No sleep, bus, club, another club, another club, plane, next place, no sleep, no fear

Kortare blir också nätterna när du förväntas klubba in på småtimmarna. Här kan svensk alkohollagstiftning, bullerbestämmelser och klubbkultur ställa till det. För att maxa din ”brat summer” kan du behöva fly DDR-Sverige, ironiskt nog till Berlin eventuellt.

Bild: Leif R Jansson / TT

Bic-tändaren är brat-tändaren

Cigaretter är sommarens viktigaste accessoar. Jo visst, Folkhälsomyndigheten avråder från rökning. Tydligen är det ”en riskfaktor för både sjukdom och tidig död” men det är också en tydlig del av ”brat summer”. För att tända ”riskfaktorn för både sjukdom och tidig död” ska man använda en Bic-tändare och ingenting annat.

Bild: AP-TT

Cosmos och Coca-Cola light

2020-talet vaskar vi öl och vin istället för champagne. Beställ in Red Bull vodka, cosmopolitan och martini. ”Brat-grönt” matcha-te i och aspartamversionen av Cola-Cola zero i en sexigare burk, Coca-Cola light, är två alkoholfria alternativ är.

Bild: Evan Agostini

”Work it out on the remix”

Var inte en ”brat” i ordets egentliga mening mot dina vänner. Sommaren 2024 är vi nära våra känslor, öppna med våra osäkerheter och värnar och vårdar våra vänskaper. Tala ut med dina vänner om saker som skaver. ”Work it out on the remix” som Charli XCX och Lorde gjorde.

LÄS MER:Indiekids och stuprörsjeans är tillbaka – som ”indie sleaze”

LÄS MER:Indie sleaze möter boho-chic – här är årets festivalmode

LÄS MER:Konsertpubliken kommer rädda oss från sociala medier

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS