Hans Mosesson är död

Hans Mosesson är död, uppger familjen för DN. Han blev 79 år. Skådespelaren och musikern var med och bildade Nationalteatern och spelade ”Ica-Stig” i affärskedjans reklamfilmer i flera år.

ANNONS
|

Skådespelaren och musikern Hans Mosesson, känd som medgrundare av Nationalteatern och som ”Ica-Stig”, har dött. Han dog 25 oktober 2023 på sjukhus efter en kort tids sjukdom och blev 79 år.

Han var då omgiven av sin närmsta familj. Mosesson efterlämnar tre söner, bland annat journalisten Måns Mosesson. Han bodde tillsammans med hustrun Carola på en renoverad 1800-talsgård i Brottkärr utanför Göteborg.

”Det är förkrossande att ha förlorat en så kärleksfull och varm livskamrat och pappa. Vi är så tacksamma över allt vi har haft tillsammans, och att vi fick vara vid Hasses sida under de sista dagarna”, skriver familjen i ett uttalande till DN.

ANNONS

Hans Mosesson föddes i Stockholm 1944, gick på gymnasiet i Växjö och studerade senare på Sjökrigsskolan och därefter medicin i Lund. Det var i Lund han först kom i kontakt med teatern på allvar, genom studentteatern och Lilla Teatern. Där träffade han gänget som sedermera skulle bilda den fria teatergruppen Nationalteatern: Anki Rahlskog, Ulf Dageby, Hans Mosesson, Lars Jakobsson, Inga Edwards, Med Reventberg, Peter Wahlqvist och Håkan Wennberg.

Hans Mosesson om Nationalteatern: Oerhört kreativa

Efter kontakter med Göteborgs socialförvaltning fick Nationalteatern sin hemvist på Backa fritidsgård i Göteborg sommaren 1970, och kom att bli starkt förknippade med stadens proggrörelse. Nationalteatern återförenades för att fira sitt 50-årsjubileum med en specialspelning på Park Lane. Hans Mosesson uppträdde då bland annat som Tjänaren från teatern "Akta er för Lumor" från 1970.

På filmfestivalen i Göteborg 2021 visades Pontus Hjorthéns dokumentär om Nationalteatern. GP mötte Hans Mosesson och Håkan Wennberg som såg filmen tillsammans.

– De första åren när vi i Nationalteatern jobbade oavbrutet och var oerhört kreativa hade vi kunnat göra teater av telefonkatalogen. Men det var nog först efteråt jag insåg vad vi åstadkommit, sa Hans Mosesson då.

Folkkär i och med Ica-Stig

Nationalteatern fick sin kulmen i och med det ambitiösa turnén Tältprojektet. Därefter gick många av medlemmarna åt andra håll. Mosesson satsade på skådespeleriet och har synts i en rad svenska tv-serier och filmer, så som ”Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv”, ”Jordskott” och Göteborgsbaserade ”Andra Avenyn”. Men det var som ”Ica-Stig” i Icas reklamfilmer som han blev riktigt folkkär. Han spelade karaktären i 13 år, fram till 2015. Totalt blev det 512 avsnitt.

ANNONS

De sista åren av sitt liv levde Mosesson med den kroniska lungsjukdomen kol.

”Dumt nog har jag varit rökare i livet och lyckats få till lite kol, men det lever jag med. Jag försöker hålla värsta förruttnelsen borta genom gå på gym ett par gånger i veckan”, har han sagt till Expressen om sjukdomen.

LÄS MER:Hans Mosessons liv i bilder

LÄS MER:Filmen om Nationalteatern rörde medlemmarna till tårar

LÄS MER:Nationalteatern erövrade förorten – och ungdomarna

ANNONS