Här åker göteborgarna Bruce-tåget till Stockholm

Under måndagen gick det mycket gåtfulla Brucetåget från Göteborg till Stockholm. GP pratade minnen och historier med Springsteen-fans på perrongen, men undersökte också något centralt: vilka hemligheter rymmer egentligen detta tåg?

ANNONS
|

Katarina Damberg har, precis som många andra på perrongen i Göteborg, följt Bruce Springsteen större delen av sitt liv. Hon såg sin före detta man, som hon sedan fick två barn tillsammans med, för första gången inne på Scandinavium. Han sprang då upp på scen, slungade sig runt Springsteens hals, och blev därefter tillskrynklad av en grupp ordningsvakter. Förälskelse uppstod omedelbart.

– Jag har en stor tavla hemma på hela situationen, signerad av Springsteen själv, säger Damberg, med vännerna Robert Carlsson och Tina Berggren sittandes bredvid.

Den här sortens historier finns överallt på Centralstationen nu, tjugo minuter innan Brucetåget avgår till Stockholm. Folk står och inväntar, byter saktmodiga fraser och minns tidigare spelningar. Damberg har också delat en måltid köttbullar och potatis med delar av Springsteens band, berättar hon. De har även gått på Tivoli i Köpenhamn ihop.

ANNONS
Katarina Damberg, till vänster, har ätit köttbullar med Springsteens band.
Katarina Damberg, till vänster, har ätit köttbullar med Springsteens band. Bild: Mia Höglund

– Jag kommer ihåg att jag hade en sån otrolig tandvärk hela tiden.

Åkte ni några karuseller?

– Nej, jag tror inte vi åkte någonting. Vi gick egentligen bara runt, drack öl, jag tror också vi besökte Ströget. Roy Bittan var trevlig minns jag.

”Det var en hemskt, hemsk tid”

Under kvällen gör Springsteen den första av sina två konserter på Strawberry arena, med stora delar av The E Street band. Somliga menar att dessa kommer bli hans sista i landet.

– Han har ju haft lite problem med rösten tidigare under året, berättar Robert Carlsson.

– Men Helsingfors i fredags ska ha varit riktigt, riktigt bra.

Maria Andersson till höger, ska åka med Bruce Springsteen-tåget som går från Göteborgs centralstation. Här med kamraten och fränden Amanda Pietersen.
Maria Andersson till höger, ska åka med Bruce Springsteen-tåget som går från Göteborgs centralstation. Här med kamraten och fränden Amanda Pietersen. Bild: Mia Höglund

Längre bort står också Maria Andersson, som började fatta tycke för Springsteens musik runt 2002. Under en särskilt rå period i livet lyssnade hon nästan bara på ”Darkness on the edge of town”

– Min mamma var sjuk, och jag stod och jobbade på en fabrik åtta timmar om dagen. Det var en hemskt, hemsk tid, säger hon och skrattar lite lätt.

Vad jobbade du med på fabriken?

– Jag var med och gjorde tunga, stora kylskåp. Den skivan passade sig väldigt lämpligt då.

Vad tror du om Bruce-tåget?

ANNONS

– Jag har faktiskt ingen aning om vad som kommer hända här inne.

GP ”Kuppar” sig in på tåget

När tio minuter återstår till avgång öppnas plötsligt dörrarna till tågvagnarna. GP:s två utsända gör då en vild manöver, och ”kuppar” sig in i en kupé.

Vad vi möter går att kalla ordningsamt. Ingen har ännu öppnat en öl. Välfyllda tygpåsar ligger på sätena. Discjockeyn Janne Innanfors sitter vid ett mixerbord och ser anständig ut. Han avslöjar att det kommer hållas ett musikquiz.

– Sen kommer jag köra lite kända låtar under resan också, en klassisk önskelista.

Inne på Brucetåget sitter också Frida Larsson. Hennes favoritlåt med Springsteen är ”Atlantic City”.

Vad är det du gillar med den låten?

– Jag förstod ju inte riktigt vad den handlade om då, när jag var 13-14 år. Men jag har alltid tilltalats av att Bruces musik, under alla andra lager, hela tiden kommer med en känsla av hoppfullhet.

Vad tror du om kvällen?

– Förra året tyckte jag att spelningarna på Ullevi var lite för lika varandra, så jag hoppas i kväll och torsdag, som jag också har biljetter till, är lite mer varierande.

LÄS MER:Kändisarna spelar roll i presidentvalet

LÄS MER:Recension: Taylor Swift, Friends arena, Solna, fredag

LÄS MER:Såhär behandlar man inte Blur

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS