Higabs covidåtgärd: 30 miljoner i hyresrabatt

Fastighetsbolaget Higab har sedan covid-19 bröt ut beviljat 30 miljoner i hyresrabatt. Att ta bort hyrorna helt för exempelvis teatrar och konserthus under pandemin har de dock inte mandat till.

ANNONS
|

Sedan covid-19 bröt ut i våras har fastighetsbolaget Higab tecknat 170 avtal om tillfälliga hyresrabatter.

– Vi har ju enväldigt svår situation just nu, och många av våra hyresgäster upplever svåra tider. Vi fortsätter att hålla en nära dialog med dem, och målet är att hjälpa dem så mycket vi kan, säger Per-Henrik Hartmann, vd på Higab.

LÄS MER:Claes Eriksson om Higabs hyresrabatter: ”Patetiskt”

De har diskuterat fram flera olika typer av lösningar med sina olika hyresgäster: allt från anstånd med hyran till kvartalshyror ändrade till månadshyror och omsättningshyror ändrade till bashyror. Även ärenden till inkasso har stoppats, enligt Hartmann, och ingen dröjsmålsränta har debiterats.

– Det känns angeläget att vi hjälper till allt vi kan i kombination med det statliga stödpaket som gavs.

ANNONS

Peter Orrmyr, krögare på Salut mat och vinbar i Saluhallen, är väldigt positiv till den hyresrabatt de fått:

– Den betyder hur mycket som helst för oss, säger han.

– Saluhallen är en av våra fem restauranger, och den som tar mest stryk nu under pandemin, så hyresrabatten hjälper oss jättemycket.

LÄS MER:Krögarna på nytt i kris – stora tapp efter helgen

LÄS MER:Familjen Orrmyr öppnar Brasserie Lavette

Tack vare sina andra restauranger: Bord 27, Totale, Natur och nyöppnade Brasserie Lavette på Södra vägen kommer de ändå kan hålla ut och klara verksamheten ganska länge i Saluhallen, menar Orrmyr.

– Jag är ändå väldigt nöjd över hur Higab har agerat. De har underlättat för oss på ett helt annat sätt än våra andra hyresvärdar.

Kan inte ta bort hyrorna helt

Samtidigt har bolaget Higab, vars verksamhet enligt ägardirektivet ska finansieras helt genom hyresintäkter, inte mandat att helt ta bort hyrorna för hyresgäster som teatrar, konserthus och idrottsarenor. Det skulle innebära en intäktsförlust på cirka 100 miljoner kronor på ett år.

– Det skulle påverka Göteborgs Stads budget märkbart och är ett beslut som endast kan fattas av kommunfullmäktige, förklarar Per-Henrik Hartmann.

Daniel Bernmar (V) är kommunalråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Higabs ekonomiska resultat har stor påverkan på staden och är en viktig ekonomisk tillgång för alla göteborgare. Den här diskussionen gäller för hela staden och inte bara Higab. Jag tycker att politiken kan ta tydligare initiativ och hålla diskussionen levande om vilka möjligheter som finns att ytterligare kunna stötta föreningar, kulturen och andra organisationer då många verksamheter har drabbats hårt av pandemin – inte minst ekonomiskt, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS