Hooja, Gällivareduon som består av maskerade ”Hooja” och ”DJ Mårdhund”, kommer till Göteborg och Trägår’n på fredagskvällen.
Hooja, Gällivareduon som består av maskerade ”Hooja” och ”DJ Mårdhund”, kommer till Göteborg och Trägår’n på fredagskvällen. Bild: Claudio Bresciani / TT

Hooja: De toppar vår Spotify wrapped

På fredagskvällen kommer Gällivareduon Hooja till Trägår’n i Göteborg för att riva av hits som ”Kommer du ihåg” och ”Banan, melon, kiwi och citron”. Deras låtar har spelats över 150 miljoner gånger enligt Spotifys årssammanfattning – nu avslöjar Hooja vilka artister som toppar deras egna Spotify wrapped.

ANNONS
|

När Hooja går på Trägårn’s scen på fredagskvällen är det med ett gott 2023 i ryggen. Med närmare 150 miljoner lyssningar på Spotify är de en av Sveriges tio mest spelade akter och hitlåten ”Banan, Melon, Kiwi & Citron” från 2021 fortsätter ligga på topplistan över årets mest spelade låtar.

– Den där siffran är svår att bearbeta, det är som att fråga hur stort universum är. Det är svårt att ta in, säger sångaren, som också kallar sig Hooja, till GP:s Nyhetsshowen.

– Någonstans förstår man att det är vansinnigt mycket, samtidigt så fattar man inte hur mycket. Det går liksom inte att omsätta i huvudet, man är som en jävla sjustjärna, fortsätter DJ Mårdhund.

ANNONS

Framgångarna till trots har duons liv inte förändrats särskilt mycket, enligt dem själva.

– Om man ser till pengarna så är väl den största förändringen att vi kan sitta i en stuga och skriva låtar om vi vill. Det har gått jättebra, men vi är väl inte sådana som strävar efter att bli direktörer privat liksom, utan vi ser det som att vi kan hålla på med det här längre, säger DJ Mårdhund.

”Försöker le” visar en annan sida av Hooja

Hooja släppte sina första låtar ”Donkey kong” och ”Banan, melon, kiwi och citron” 2021, vilka växte långsamt under året för att sedan explodera i början av 2022 när de hamnade på Spotifys virala lista. Efter det har de kuskat land och rike runt, gästat såväl Allsång på Skansen som Göteborgs 400-årsjubileum och dessutom sommarpratat i P1.

Deras musikaliska kännetecken är dunkande bas och hookiga refränger om fest och scootrar, men den senaste singeln ”Försöker le” från i höstas visade en annan sida av duon – akustisk, nedtonad och känslosam.

– Den låten kom ganska spontant, det var inget vi planerat att göra. Vi la ut den i ett klipp på sociala medier och så sa våra fans att det här måste ni ju släppa. Vi tvekade först, men så kände vi att om våra polers vill det så, säger Hooja.

ANNONS

Låten visar också på att de har en annan musikalisk bredd än vad folk tror, menar DJ Mårdhund. Det märks också i artisternas egen Spotify wrapped, som går åt ett helt annat håll än de egna låtarna.

– Där på toppartister var det en salig blandning. Jag tror jag hade Johnossi, Taylor Swift – och sedan Creedence clearwater revival. Det var en fin blandning, säger DJ Mårdhund.

Inför Trägår’n: ”Rivigt i Göteborg”

Den mest spelade låten för Hooja, sångaren, ligger dock närmare deras egen stil.

– ”Roy Orbison” med Stig har jag taggat igång med inför spelningen i sommar, säger Hooja till Nyhetsshowen.

Troligtvis så även innan spelningen på Göteborgs 400-årsjubileum i juni. Och Hooja, bandet, verkar trivas på västkusten.

– Oh ja, vi har varit och spelat i Göteborg några gånger tidigare och det är alltid total jävla leverans, säger Hooja.

– Det har varit en speciell stad att spela i. Vi har varit på Trägår’n en gång och så på Göteborg 400 år, och det har alltid varit ganska rivigt, säger DJ Mårdhund.

LÄS MER:Nyhetsshowen 1 december • Gäst: Hooja och DJ Mårdhund

LÄS MER:Hooja bojkottar gala efter avmaskering

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Hooja & Mårdis

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS