”Indie sleaze” och ”boho chic” – här är årets festivalmode

Boho-nerven fortsätter att rycka och de smala stuprörsjeansen är heta igen. GP:s trendspanare Helena Skoog guidar oss genom stilarna och plaggen som präglar årets festivalmode – och berättar hur du hanterar väskförbudet med stil.

ANNONS
|

Festivalsommaren står inför dörren, och den som är förberedd kanske redan börjat koordinera sina utstyrslar. För många är festivalen ett tillfälle att visa upp precis hur chic man kan vara – men vilka trender influerar festivalbesökarna i år? Två ganska olika stilar från 00-talets mitt ‒ ”boho-chic” och ”indie sleaze”, gör starka comebacks menar Helena Skoog.

– Här kan du alltså välja mellan om du vill satsa på långa sjuttiotalsklänningar med blommönster, fransiga mockaboots och massor av långa, bohemiska halsband — eller smala jeans, bandtisha och skinnjacka. Det går dessutom fint att mixa båda! Tänk långklänning med Converse eller slitna jeans med romantisk bomullsblus. Perfekt för en lätt festivalpackning!

ANNONS

Indiestilen är tillbaka

Indiestilen, eller ”indie sleaze” som den kallas på Tiktok, hade sin storhetstid under 00-talet. Redan förra året konstaterade flera att estetiken återvänt, en av många stilar som approprierats av en nostalgivurmande generation. I en artikel om ”indie sleaze” (6/16) beskriver Helena Skoog supermodellen Kate Moss som en central indie-förebild. Bilderna på henne och pojkvännen Pete Doherty, sångare i Libertines och Babyshambles, hand i hand på ett gyttjigt Glastonbury 2005 har blivit ikoniska. De var höjden av coola när de såg ut ”som om de bara slängt på sig det som kastats på golvet kvällen innan, vilket mycket väl kan ha varit fallet”, skriver Helena Skoog.

Indiekillarna i amerikanska The Strokes.
Indiekillarna i amerikanska The Strokes. Bild: HENNY RAY ABRAMS

Men måste man lyssna på indie för att klä sig indie? Inte nödvändigtvis, menar Helena Skoog.

– Jag tror att estetiken är viktigast här. Men! Min känsla är att även indiemusik trendar. Jag upplever att allt fler unga artister som jag intervjuar nämner gamla indieband som influenser, säger hon.

Boho-chic och cowboystövlar

Även 70-talet är en tid som fortsätter att prägla dagens mode. Särskilt boho-chic stilen, med de fransiga bootsen och romantiska blusarna som Helena Skoog nämner, har i år skymtats på stora designers modevisningar som Isabel Marant och lyxmärket Chloé.

Artisten Florence & the machine klär sig ofta i långa bohemiska klänningar och bomullsblusar.
Artisten Florence & the machine klär sig ofta i långa bohemiska klänningar och bomullsblusar. Bild: Robert Altman

Stilen är en festivalfavorit, egentligen har allt som bars på Woodstock 1969 kunnat bäras på i stort sett alla festivaler sedan dess, säger Helena Skoog. Hur kommer det sig att stilen återkommer år efter år?

ANNONS

– Jag tänker att musiken och festivalstämningen hängde så starkt ihop med hippierörelsen och 70-talets politiska strömningar – och därför känns klädstilen nära till hands för den som liksom vill ”klä ut sig” till festival.

– Sen kanske vi hellre googlar Glastonbury 2005 just i år! Kate Moss, Nicole Richie och Alexa Chung är härliga stilinspiratörer som hyllas igen, 20 år senare.

Ett plagg som särskilt florerar i festivalsammanhang är cowboystövlarna. Kommer trenden att hålla i sig?

– Ja! Cowboystilen är en stor trend i sommar av flera olika anledningar och cowboyboots passar perfekt på festival. Beyoncés countryskiva, Taylor Swifts turnerande och en rad stora modehus, Louis Vuitton, till exempel har boostat trenden.

Cowboy-stövlarna fortsätter att vara ett populärt plagg - med inspiration från bland andra Taylor Swifts countrystil.
Cowboy-stövlarna fortsätter att vara ett populärt plagg - med inspiration från bland andra Taylor Swifts countrystil. Bild: Evan Agostini

Stil viktigare än mode

När trender från förr börjar komma tillbaka är de stora klädkedjorna ofta snabba på bollen. Kommer festivalbesökarna handla nytt, eller välja second hand?

– Det blir nog en mix! Men många av samtidens trender handlar mer om styling och att använda den egna garderobens plagg på nya sätt ‒ eller köpa second hand – än om att köpa nytt. För den yngre generationen är det självklart för många att leta second hand först. Dels för miljöns skull, men också för att det är lättare att hitta unika plagg och forma sin egen stil. Stil tycks vara viktigare än mode för många just nu.

ANNONS

Årets utmaning för alla festival- och konsertbesökare är det nya väskförbudet. Hur kommer det att påverka festivalmodet?

– Jag kan tänka mig att många kommer anamma trenden med workwear-byxor med flera praktiska fickor att förvara mobil och plånbok i. Eller kanske vågar man ta in en liten mobilväska med axelband, som får plats i fickan och kan hängas över axeln. Praktiskt och snyggt! Å andra sidan är väl festivalmodet alltid hyfsat praktiskt – med gummistövlar och regnponcho när vädret kräver det, slitstarka jeans och bekväma skor.

LÄS MER:Sommarens hetaste restauranger i Göteborg 2024

LÄS MER:The Smile ställer in spelning på Way Out West

LÄS MER:De sista akterna till Way Out West är här

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS