Den amerikanske sångaren och musikern Jesse Malin har spelat i Sverige vid många tillfällen. När han kan åka på turné igen är oklart.
Den amerikanske sångaren och musikern Jesse Malin har spelat i Sverige vid många tillfällen. När han kan åka på turné igen är oklart. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Jesse Malin tillbaka efter ovanlig ryggmärgsinfarkt

Ett år efter en kraftig stroke som förlamade Jesse Malin från midjan och neråt är New York-rockaren redo för comeback på scen. Den 1 december spelar han och ett stort antal gäster på The Beacon Theatre.

ANNONS
|

Det var den 4 maj 2023 som Jesse Malin plötsligt föll ihop under en middag på en krog på Manhattan. En kraftfull smärta i ryggslutet tvingade honom till golvet och han klarade inte av ta sig upp igen.

Malin fördes snabbt till sjukhuset Mount Sinai hospital och senare till en neurologisk avdelning där man efter undersökning och utredning konstaterade att han drabbats av en ryggmärgsinfarkt. En mycket ovanlig typ av stroke som drabbar ryggmärgen och kan leda till omedelbar förlamning. Jesse Malin förlamades från midjan och ned.

Ryggmärgsinfarkt är mycket ovanligt och utgör 1,2 procent av alla stroke-fall. Infarkten ger akut ryggvärk och sensorimotoriska bortfall som kan kan leda till svåra funktionsnedsättningar.

ANNONS

Saknade adekvat sjukvårdsförsäkring

Jesse Malin, som saknade adekvat sjukvårdsförsäkring, fick stöd att betala för sjukhuskostnaderna genom att hans vänner och artistkollegor satte upp en fond. Efter ett drygt år av operationer, vård och rehabilitering är nu Jesse Malin på väg tillbaka.

Och nu går man ut med att han ska gör comeback på scen den 1 december på The Beacon Theatre i New York. Spelningen blir en stödkonsert för Jesse Malin och gästas av bland andra Rickie Lee Jones, Counting Crows, Lucinda Williams och Jakob Dylan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS