JO granskar Högsbo bibliotek efter Lena Andersson-storm

Högsbo bibliotek skall granskas av Justitieombudsmannen, efter sitt inlägg på sociala medier om Lena Anderssons böcker. Detta skriver Dagens nyheter.

ANNONS
|

I slutet av maj lade Högsbo bibliotek upp ett inlägg på Instagram, som föreställde en samling böcker i ett skåp. Bildtexten löd: ”Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker. Ta hem en, läs den och lämna vidare.”

Vilket kanske inte låter anmärkningsvärt. Men nämnda skåp var fyllt med endast en författares böcker: Lena Anderssons.

Bakgrunden till detta var Anderssons krönika i Svenska dagbladet, med titeln ”Vad är det för fel på gröt?”. Även om man är en förälder med låg inkomst, argumenterade Lena Andersson, så behöver inte barnen gå hungriga. Fokusera på spannmål som är billigt. En portion gröt med socker kostar 90 öre och är mättande, fortsatte författaren.

ANNONS

Magdalena Andersson: ”Föraktfull”

Författarens text diskuterades vilt i svenska medier. DN skrev i en ledartext att Anderssons krönika ”tuktar den slösaktiga arbetarklassen”. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gick ut och kallade den ”föraktfull”.

Sedan klev alltså Högsbo bibliotek in i debatten med sitt inlägg på Instagram. Något vissa såg som ett politiskt utspel.

– Det är självklart ingen politisk markering från vår sida och det är väldigt olyckligt om det skulle uppfattas som en sådan, svarade bibliotekets enhetschef Grethe Österberg till GP.

”En pajjig signalering från biblioteket”

Anderssons förläggare Jonas Axelsson sade följande i en senare artikel:

– Det hör till saken att Lena i decennier har åkt runt på landets bibliotek och pratat, hon är en av dem som alltid tackar ja om det funkar med kalendern. Därför blir det en pajjig signalering från biblioteket. Är det här tacken till någon som står upp för det fria ordet?

En dryg månader senare har JO beslutat om att granska biblioteket. De vill att Göteborgs kommun ska komma med en förklaring till agerandet.

GP söker Grethe Österberg.

LÄS MER:Sluta vara så grötmyndig, Lena Andersson

LÄS MER:Så driver Högsbo bibliotek med Lena Andersson

LÄS MER:Förläggaren Jonas Axelsson: Tjänstefel av Högsbo bibliotek

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS