Johan Ulveson får nystart på Göteborgs stadsteater

ANNONS
|

Efter att ha varit borta från scenen i nästan ett år är skådespelaren Johan Ulveson tillbaka. Ett fästingbett förra året resulterade i TBE och en tuff sjukdomsperiod.

-Regissören Tobias Theorell ringde mig just när jag började tillfriskna och frågade om jag ville göra en roll i "Tartuffe". Då kändes det helt rätt med en utflykt till Göteborg. Det är något av en nystart för mig, säger Johan Ulveson, som i vanliga fall har sin bas i Stockholm.
Omgift och olycklig

Hans rollkaraktär Orgon är familjefadern som har tappat greppet. Som är trött på livet, på konsumtion och fest. Han är omgift. Men hans nya, unga fru tycks ha mer gemensamt med hans vuxna barn än med honom och ensamheten tränger sig på från alla håll.

-Då kommer Tartuffe. En person som utger sig för att vara djupt religiös, ha andra värderingar och visar att det finns en annan mening i livet, säger Johan Ulveson.

Inget är dock vad det först verkar vara och så småningom avslöjas Tartuffe som bedragare.

-Det är en pjäs om hyckleri och moral, om att bli förförd och att vilja bli det. Om att ha en längtan och hur den längtan lätt kan utnyttjas av någon annan, säger Johan Ulveson.
"Ingen flabbpjäs"

Föreställningen beskrivs som en svart komedi. Johan Ulveson poängterar att det inte handlar om att få sig några asgarv till livs.

ANNONS
-Nej, det är ingen flabbpjäs. Det är en komedi, men det man driver med har en svärta och det är mycket upprördhet och starka känslor. Komiken uppstår bland annat i att vi spelar på rimmad vers, säger han.

Versmåttet heter alexandrin och det är första gången Johan Ulveson gör något liknande.

-Jag har spelat Shakespeare på blankvers, men det här är annorlunda. På pjäsens originalspråk franska låter det säkert elegant, men det blir lite mer baktungt på svenska, säger han.
Roligt jobba på rim

Han konstaterar att de rimmade replikerna ger en begränsning som är rolig att jobba med. Att det infinner sig en paradoxal frihet och att allt man säger blir väldigt exakt.

-I början bjöd hjärnan motstånd, men sedan blev det kul, lite absurt att prata så här. Som när motspelaren avslutar sin mening med "mål" och man själv ska kontra med "snål", säger Johan Ulveson.

Dessutom menar han att det är lättare att använda stora ord när man spelar på vers.

-Som till exempel "ve dig", det säger man inte så ofta. Men här funkar det, säger han.

Komedi i ursprungligen fem akter av Molière med urpremiär i Versailles 1664. För regin på Göteborgs stadsteater står Tobias Theorell och titelrollen görs av Eric Ericson. I övriga roller syns bland andra Johan Ulveson, Tova Magnusson, Adam Lundgren och Carina M Johansson. Premiär på stora scenen den 12 december.

ANNONS