Josef Slunge släpper låt med Håkan Hellström

Majornabördiga rapparen Josef Slunge släpper i natt en ny singel, vid namn ”Zoey” – och gästartisten är ingen annan än Göteborgsikonen Håkan Hellström.
– Det är nästan overkligt, säger Josef Slunge.

ANNONS
|

Det var via Finn Björnulfson, Håkan Hellströms percussionist, som Josef Slunge fick kontakt.

– Finn spelade tillsammans med min pappa i Abunda, den gamla legendariska slagverksbatterian från Göteborg. Jag bad Finn koppla ihop mig med Håkan för ett år sedan, och sedan dess har vi haft mycket kontakt, säger Josef Slunge.

Korrespondensen bestod av allt från låtar och dokumentärer till hjärtliga råd om musiken.

– Jag mejlade någon gång efter ett gig som gick riktigt dåligt, och frågade ”fan, hur gör du här?” och han svarade med ett långt omtänksamt meddelande.

"Håkan rappar ju nästan”

24-åriga Josef Slunge berättar att Håkan Hellström varit närvarande hela livet: Vid 11-årsåldern hörde han för första gången ”Två steg från paradise” och var fast.

ANNONS

– Han har funnits med länge, i hjärtat, öronen och själen. I alla stadier av livet, oavsett om jag är glad eller ledsen, har jag kunnat hitta tillbaka till hans musik.

Att få skapa musik med Håkan var därför bland det största han kunde tänka sig.

– Det är nästan overkligt. I förmiddags när jag skulle lägga ut Instagraminlägget, och började skriva ”Feat. Håkan Hellström” började tummarna skaka, säger Josef.

När han spelat upp låten för vänner har vissa skrikit, andra inte ens hört vem det var.

– Håkan rappar ju nästan, han flowar på ett sätt han kanske inte gjort innan. Så det är nog ett sound man inte är van att höra honom på, säger Josef.

”Blev väldigt förvånad när han valde den”

För snart ett år sedan skickade han låten ”Zoey” till Håkan, inte för att han hoppades på feature, utan för att få feedback. Snabbt fick han svar: ”Får jag vara med?”.

– Jag blev skitnervös och svarade självklart ja, 100 procent.

Så ni har ändå jobbat på låten ett tag?

– Ja, eller... han tog lite tid på sig att skicka sin vers, säger Josef och skrattar.

Både Josef Slunge och Håkan Hellström har gott om känslostark musik, inte sällan uppbyggt på stråkar och vemod. ”Zoey” är näst intill raka motsatsen: en solig, bubblig poplåt.

ANNONS

– Drömmen från början var att göra en sorglig ballad med Håkan. Jag blev väldigt förvånad när han valde den, jag bara ”Va? Den?”

Låten, producerad av Gustav Olea Aspenrot och Måns Boqvist, handlar om Zoey, en glad tjej som lever ett flyktigt liv, och samtidigt dras med i en statushets.

– Det är lite kul hur den kom till. Jag var i studion med Gustav och kände att vi inte fick till det. Vi sa ”Fan, vi gör bara en dum poplåt”, säger Josef skrattandes.

– Det är verkligen inte det jag brukar göra. Men när jag kom hem och lyssnade kände jag ”den är ändå riktigt schysst”. Pappa hade också tjatat på att jag skulle sluta göra ballader och börja göra musik man kan dansa till.

Album på gång och spelningar i vinter

Låten med Håkan hjälpte Josef leta sig in i nya musikaliska sfärer. Han berättar att han just nu jobbar på ett album, med ett annorlunda sound.

– Det är verkligen inte hiphop, utan någon slags indie-pop-soul. Det är väldigt mycket mer organiskt. Jag har som mål att inte rappa ett enda ord på plattan, jag vill bara sjunga och utmana mitt sångkomplex.

När albumet släpps är oklart än så länge. Det kommer däremot ett antal spelningar framöver, avslöjar Josef Slunge. Den 14:e december spelar han på Oceanen i Göteborg.

ANNONS

LÄS MER:Guide: Höstens bästa konserter i Göteborg

LÄS MER:Josef Slunge vågar äntligen tro på i morgon

LÄS MER:Recension: Josef Slunge - ”Ikväll, inatt men aldrig imorgon”

ANNONS