Kända och okända regissörer gör upp om kortfilmspriset Startsladden

Vad gör du om du vill dejta men ser ut som Donald Trump? Eller om du en dag vaknar bredvid en kvinnlig kopia av dig själv? Fantasin flödar i de åtta utvalda bidragen till kortfilmstävlingen Startsladden på Göteborgs filmfestival.

ANNONS
|

Runt 70 filmer visas på Göteborgs filmfestival 2020, med start 24 januari. Åtta av dem har nu valts ut att tävla om det prestigefyllda kortfilmspriset Startsladden.

LÄS MER:Kvinnliga regissörer dominerar Startsladden

Festivalledningen har tidigare deklarerat att lika många kvinnor som män kommer att ligga bakom filmerna på repertoaren våren 2020. Det gäller även nomineringarna till Startsladden där fyra kvinnor och fyra män nu tävlar med sina tematiskt spretiga berättelser.

I Jakob Márkys "Midas" vaknar huvudpersonen Mattias, spelad av Johan Widerberg, en dag intill en kvinnlig kopia av sig själv. Relationen, som från början tycks oproblematisk, börjar snart knaka i fogarna.

Fastnar med fingret

Julia Lindström, som även är aktuell som regissör till norska dramaserien "Hjerteslag", porträtterar i sin tävlingsfilm "Daddy´s girl" 14-åriga Lo, och hennes nyfikna, obesvärade sexualitet.

ANNONS

Nicolas Kolovos, som prisats för tidigare kortfilmer, regisserat SVT-serien "Starke man" och vunnit Sveriges radios novellpris, tävlar med filmen "Index". Där fokuserar han på en grupp migranter som har bråttom att lämna ett lastbilsflak för att hinna med en båt som ska ta dem över Medelhavet. En pojke fastnar med ett finger och blir kvar på land.

– Det känns jättekul att bli nominerad. Årets startfält ser väldigt spännande ut, med helt olika filmer och regissörer med väldigt olika bakgrund, säger Nicolas Kolovos.

LÄS MER:Filmfestivalens bästa kortfilm är korad

Sin film spelade han in på en öde strand utanför Aten.

– Den stora migrationen pågår fortfarande, och det kommer nya fullastade båtar till Grekland dagligen även om det kanske inte skrivs lika mycket om det längre. Så visst är ämnet fortsatt brinnande aktuellt och jag kände verkligen för att göra den här filmen.

Franska Morgane Dziurla-Petit, sedan två år tillbaka verksam i Sverige, arbetar efter flera prisade kortfilmer nu med sin långfilmsdebut "Gudars skymning". I Startsladden tävlar hon med filmen "Grab them", där 60-åriga Sally söker kärleken, något som kompliceras av att hon ser ut som Donald Trump.

Jämställdhetsmötet spårar ur

Med dramat "Magnus är sexist" filmdebuterar duon Hampus Hallberg och Emil Brulin, som studerade ihop på teaterhögskolan i Malmö. Filmen kretsar kring ett jämställdhetsmöte efter repetitionerna på teatern. Ett möte som tar sin början i all välmening, men som blir oväntat känsligt.

ANNONS

Debuterar gör även Jean-Luc Mwepu, med bakgrund i Kongo som tävlar med poetiska "Utan er", en film han skrivit, regisserat och klippt. Där vi möter de älskande Idris och Kojo, som försöker överleva i skogen med minnen av varmare, mindre hotfulla, stunder.

Filmen "Sjö i brand" är konstnären Jennifer Rainsfords bidrag till tävlingen. Även det en tänkvärd historia om två älskande i en skog, men berättad som en science fiction.

Konstnären Vanja Sandell Billström och filmskaparen Lucia Pagano ligger bakom det åttonde bidraget till Startsladden.

LÄS MER:Shahab Mehrabi vinner Startsladden 2018

Tillsammans har de regisserat "Park", en dokumentär som fångar vardagslivet i en park, med där människor åker skridskor, dansar, leker, dricker, jobbar och tränar.

Fakta: Startsladden

Instiftades 2004.

Delas ut: söndagen 26 januari under Göteborgs filmfestival.

Består av: 350 000 kronor samt filmteknik som möjliggör för filminspelning. Vinnarfilmen visas varje år också i SVT.

Förra årets vinnare: filmen "Ingen lyssnar" av Elin Övergaard, som sedan tävlade om priset för bästa kortfilm på filmfestivalen i Cannes.

Tidigare vinnare: bland annat "Min Börda" av Niki Lindroth von Bahr, "Hopptornet" av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, "Värn" av John Skoog, "Pussy Have the Power" av Lovisa Sirén och "Las Palmas" av Johannes Nyholm.

Bakom priset står Svenska Filminstitutet, SVT, Gothenburg Studios, Red Rental By Maan, Teaterförbundet, Folkets Bio, Film i Väst, Independent Kostym och Shoot & Post.

ANNONS