Oscar Westerholm: Pewdiepies fascismflört bör inte ses som en blunder

Felix ”Pewdiepie” Kjellberg har hamnat i blåsväder efter en video där han förespråkar träningsmetoder från den japanske författaren och militanta fascisten Yukio Mishima. Oscar Westerholm tror att youtubern vet precis vad han sysslar med.

ANNONS
|

”Lämna inte kulturförmedlingen till Pewdiepie”, larmade Alex Vårstrand i en ledartext om upprättandet av en kulturkanon (GP 25/4).

Vårstrand ger inte någon tydlig förklaring till varför det är ett problem att exil-göteborgaren Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, numera bosatt i Japan med sin italienska hustru Marzia Kjellberg, även hon en berömd influencer, delar med sig av sina läsfrukter till sina 111 miljoner följare på Youtube. Vårstrand verkar emellertid övertygad om att man inte kan lära sig något om Platons ”Staten” eller Kierkegaards ”Antingen-eller” via ett ”skrikande komediklipp”.

Det osar inskränkthet att utan vidare förkasta Youtube – eller ”skrikiga komediklipp” för den delen – som en fungerande plattform för att lära ut litteratur. Däremot är jag beredd att hålla med om en sak: Pewdiepie kan visa sig vara skadlig som kulturförmedlare.

ANNONS

Hans senaste videoklipp – som för övrigt saknar influencerns sedvanliga spralliga humor – klockar in på lite drygt åtta minuter, men mer tid krävs egentligen inte för att inseminera miljontals mottagliga hjärnor världen över med farliga politiska irrläror.

Träningsvideon – eller, snarare, propagandafilmen – heter ”Training like Mishima for 7 days” och går ut på att Kjellberg har låtit sig inspireras av den japanske författaren och militanta fascisten Yukio Mishimas politisk-filosofiska traktat ”Sol och stål”.

”Sol och stål”, som publicerades i Japan 1968, är en boklång självbiografisk essä om, ja, träning. Men träning var för Mishima något mer än att bara hinka proteindrinkar och hänga på gymmet.

Författarens träningsregim som en tröstande totalitär talisman i bakfickan.

Nej, träning var något med filosofiska och politiska implikationer, ett slags brobygge av muskler och självåsamkad smärta mellan det själsliga och det köttsliga. Mishimas brutala träningsregim syftade till att omvandla den degenererade författarkroppen till en skoningslös krigare enligt uråldrig japansk modell.

Det finns ett berömt fotografi på författaren i bar överkropp där varenda muskel ser ut att vara trimmad till bristningsgränsen. Köttet hårt som stål. Bakom blicken lyser en kall svart sol.

Två år senare, den 25 november 1970, stormade en ultranationalistisk grupp ledd av Mishima Försvarsmaktens högkvarter i Tokyo med avsikten att inleda en revolt mot det demokratiska styret och återinföra kejsardömet. Författaren begick seppuku – han karvade upp sin buk med ett autentiskt samurajsvärd – innan myndigheterna hann arrestera honom för högförräderi.

ANNONS

Mishima skrev alltså inte en självhjälpsbok om att leva sunt. ”Sol och stål” handlar om att tälja bort allt mjukt och medkännande hos människan för att skulptera fram en krigare.

Pewdiepies exklusiva gymkort, boutiquehantlar och måltidsersättningar – han gör reklam för ”GFuel” i videon – framstår såklart som en harmlös medelålderskris i jämförelse. ”Att träna kroppen är att träna själen”, citerar han och spänner autoerotiskt (Mishima skrev för övrigt ofta om onani) magrutorna framför kameran. Författarens träningsregim som en tröstande totalitär talisman i bakfickan.

Att ignorera Mishimas politik är korkat i bästa fall. Men jag misstänker att Pewdiepie – som tidigare flirtat med dubiösa högertankar – vet precis vad han sysslar med.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Äntligen får vi se Musse Pigg som pervers knivmördare

LÄS MER:Nu har nätdejtingen nått tv-spelen

LÄS MER:Ambientlitteraturen är höjden av ironi

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS