Linus Kuhlin: Scientologi rimmar illa med texter om psykisk ohälsa

I förra veckan presenterade det amerikanske nu-metalbandet Linkin Park två nya bandmedlemmar och släpper snart första skivan sedan förre sångaren dog 2017. Med medan hans texter handlar om missbruk och psykisk ohälsa är den nya sångerskan scientolog. Hur gick det här till, frågar sig Linus Kuhlin.

ANNONS
|

Det känns ibland som att vi befinner oss post-cancel culture. Ryan Adams digra ström av studioalbum – fyra bara i år (!) – recenseras. Den skrotade skandalsäsongen av ”Paradise hotel” har fått sig en revansch. Ingvar Oldsberg får något slags upprättelse i Bosse Sjökvists aktuella tv-dokumentär ”Oldsberg – en gränslös gigant”.

Men det är bara halva sanningen. På sociala medier florerar en lista där svenska kändisar hängs ut som sexköpare. Blondinbella delar med sig av semesterbilder från Tanzania och anklagas för att ägna sig åt ”människosafari”. Dogge Doggelito berättar i en podcast om hur han som sjuåring hade sex med en dubbelt så gammal tjej och innan rapparen hann säga ”cykel på köpet” hade alla arbetsgivare vänt honom ryggen.

ANNONS

Kort sagt: alla har ögonen på sig och ingen går säker.

Det är därför en smula förvånande att Linkin Park inte hade en bättre mediestrategi när de presenterade sina nya bandmedlemmar den 5 september. Om trumslagaren Colin Brittain finns det inte så mycket att säga. Desto mer har yttrats om sångerskan Emily Armstrong. Dels för att hon har två x-kromosomer. Det är ett smart val av vokalist såtillvida att hon inte löper samma risk att bli jämförd med den före detta sångaren Chester Bennington (1976–2017) som en manlig dito.

Det är bara det att scientologer, som exempelvis Emily Armstrong, anser att psykisk ohälsa är en ”myt”.

Men också för att hon är scientolog. Och det får man väl vara. Vettiga och helt rimliga personer som William S. Burroughs och Tom Cruise är scientologer, för guds skull.

Problemet är att scientologi rimmar ganska dåligt med Linkin Parks texter. Chester Bennington skrev gärna och initierat om missbruk och psykisk ohälsa. Hans efterlämnade sånger ska Armstrong nu framföra inför bandets fans, som funnit styrka och mod i Benningtons förmåga att sätta ord på deras känslor. Det är bara det att scientologer, som exempelvis Emily Armstrong, anser att psykisk ohälsa är en ”myt”.

Emily Armstrong har också kritiserats för sina kopplingar till den våldtäktsdömde skådespelaren Danny Masterson (också scientolog!). Knappt 24 timmar efter att Linkin Park offentliggjorde sin nya sättning tjallade Mars Volta-sångaren Cedric Bixler-Zavala (före detta scientolog!) om att den nya sångerskan öppet visat stöd för Masterson under en rättegång 2020. Armstrong skrev då – i alla hast, får man förmoda – på sin Instagram att hon inte haft någon kontakt med Masterson sedan rättegången och att hon ”inte accepterar övergrepp eller våld mot kvinnor”, samt ”känner empati med offren för dessa brott”.

ANNONS

Linkin Park har ännu inte uttalat sig om Emily Armstrongs kopplingar till scientologkyrkan och Danny Masterson (vilket blir extra pikant då Chester Bennington själv utsattes för sexuella övergrepp som barn). Det kan man kanske inte kräva heller. Lika lite som man kan kräva att de ska göra sig av med Emily Armstrong bara för att hon råkar vara scientolog.

Det är bara märkligt att de inte var bättre förberedda på kritiken.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Linkin Park hyllar död sångare på årsdagen

LÄS MER:Linkin Park-sångaren död

LÄS MER:Aldrig har det varit tydligare: vi killar har förlorat

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS