Joanna Górecka: Ser jag en miljardär byter jag sida på gatan

Efter de senaste avslöjandena kring Diddy och hans svinerier känner Joanna Górecka – jaha? För att rika människor har svårare att relatera till andra människors lidande.

ANNONS
|

Över 120 personer har trätt fram och ska stämma rapparen Sean ”Diddy” Combs för våldtäkt och sexuella övergrepp. Det handlar om riktigt vidriga grejer, bland annat anklagas han för att ha drogat och våldtagit en 15-åring, en annan anklagelse gäller en nioåring.

Och jag känner bara – jaha?

Inte kring övergreppen utan hela grejen: mäktig svinrik dignitär har fester av typen Sodoms 120 dagar med andra högdjur, där djup röta, våld och övergrepp för nöjes skull snarare är regel än undantag. Samkväm som varit dekadensens svängdörrar för avtrubbade miljonärer som vill äckla sig som förströelse.

Där är det skitsamma om kvinnor och barn far illa, tvärtom, det är hela poängen.

ANNONS

När man läser journalistik får man lära sig om nyhetsvärdering. Man brukar diskutera ”man bet hund”- principen. ”Hund bet man” genererar ingen större rubrik – ”man bet hund”, däremot. Lite ovanligare ju.

När en småpåve av Diddy-kaliber anklagas för att förgripa sig på barn som rekreation blir nog ganska få förvånade numera egentligen

När en småpåve av Diddy-kaliber anklagas för att förgripa sig på barn som rekreation blir nog ganska få förvånade numera egentligen. Vi har ju hört det förr: R Kelly, prins Andrew, Weinstein osv. Det är tyvärr hund bet man, rätt förväntat.

Som med Epsteins peddo-ö som reades ut för inte så länge sen, de flesta anade nog att det fanns en sån kakburk nånstans, Pinchos och deras pyttesmå sliders är för pöbeln. Hollywoodstjärnor och expresidenter behöver starkare tobak.

Eller yngre snarare.

Jag hade hajat till om vi nåddes av nyheten att en maktpamp som synats i sömmarna lever riktigt renhårigt och aldrig har rave som går ut på att skada människor. Eller, då hade jag nog tänkt att den här beskedlige pampens avvikelser omhuldas av en riktigt välfungerande byråkrati.

Tyvärr, jag har blivit betingad nu, det är inte mitt fel.

För det är ju så att makt korrumperar. Forskning visar rentav att rika människor har svårare att relatera till andras lidande.

Det är sjukt skrämmande. Hade en miljardär gått emot mig på gatan hade jag rakt av gått över vägen. Stealth wealth får mig fan att darra.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Ny anmälan om sexbrott mot "Diddy" Combs

LÄS MER:Åklagaren: "Diddy" styrde ett sexbrottsimperium

LÄS MER:”Monarkin är ur tiden snarare än i den”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS