Nora Flygt: Sommargöteborg får mig att längta till hösten

Alla svenska städer är bra sommarstäder. Eller? Efter sin andra sommar i Göteborg har Nora Flygt motvilligt insett hur fel hon haft.

ANNONS

Efter att ha genomlidit nio långa månader av mörker är svenskar som kor på betessläpp när sommaren kommer. Äntligen är det dags att njuta av belöningen man får för att ha stannat kvar i detta nordliga land. De tre ljusa, och i bästa fall varma, sommarmånaderna man drömt om hela året är här och ingenting kan gå fel.

Den som har en vän utomlands har vid minst ett tillfälle informerat om att det är på sommaren man ska besöka Sverige, absolut inte vintern. Kom ihåg det, kom på sommaren, inte vintern. För även om man inte är nationalist så är det lite pinsamt att visa upp sitt land i februari.

ANNONS

Jag har länge trott att detta var en sanning för hela Sverige. Att alla svenska städer är bra sommarstäder, i iallafall i jämförelse med hur de är under vinterhalvåret. När jag nu för andra året i rad stannat kvar i Göteborg under sommaren inser jag hur fel jag haft.

Inte visste väl jag att Göteborg är det svarta fåret, undantaget som bekräftar regeln, det som får en att inse att sommaren inte är felfri.

Det är inte det att det inte händer något i staden under sommaren. Den ligger inte öde och tom i väntan på att semestern ska ta slut och terminen börja igen. Tvärtom. Det händer alldeles för mycket här.

Gothia cup, Partille cup och Way Out West är sommarens höjdpunkter, menar vissa. Sedan finns det såklart Liseberg och den natursköna skärgården. I sig låter det väl bra, så länge man låter bli att läsa bipacksedeln som kommer till. Överst på listan med biverkningar står turister: ungdomsgrupper i sportkläder, fulla festivalbesökare och småbarnsfamiljer. I massor.

Sätta in fler vagnar? Håller för öronen och hör inte vad du säger.

GP har i en artikel listat vilka platser man bör undvika i sommar om man inte vill hamna mitt i en hord av turister (2/7). Där återfinns Linnéplatsen, Stigbergstorget, Järntorget och Kungsportsplatsen, för att nämna några. Vill man vara på den säkra sidan verkar det bästa vara att undvika hela centrala Göteborg. Men det man absolut ska låta bli om man vill hålla sig borta från turistflockarna är att kliva på en spårvagn.

ANNONS

Med tanke på hur malliga göteborgare är över sina vagnar borde det riktas kritik mot den som beslutat att spårvagnssystemet ska grävas upp och byggas om just när man har möjlighet att visa upp denna stolthet. I stället för att skryta har det satts upp skyltar om att spårvagnarna inte går som vanligt i sommar och anställts ett gäng trafikvärdar som ska vägleda förvirrade resenärer.

Om man trots allt lyckas hitta en vagn som går dit man ska kan man räkna med att få en plats med huvudet i någons svettiga armhåla medan ett högljutt killgäng dunkar musik och en unge med Lisebergsöron gråter. Åh, denna sommarkänsla!

Ironiskt nog verkar det som att Västtrafik själva håller med. De rekommenderar att man cyklar, går eller åker elsparkcykel i stället för att åka med dem, för att undvika den trängsel som uppstår under sommaren. Sätta in fler vagnar? Håller för öronen och hör inte vad du säger.

Självklart hade det varit fantastiskt om det vore så enkelt att promenera ner till havet eller cykla till närmsta sjö. Men den som vill svalka sig i Göteborg ska helst ha en bil för att ta sig dit. Centralt finns det både vatten och en konstgjord sandstrand, men ingen badmöjlighet. Det är nästan att jag blir imponerad av att man lyckats bygga en stad där invånarna, oavsett var de befinner sig, har så långt till närmsta badplats.

ANNONS

Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men Göteborg gör mig så illa tvungen. Sommargöteborg får mig att längta till hösten.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Testosteron” av Selma Brodrej

LÄS MER:Göteborgs hopp ligger hos de Instagramskadade

LÄS MER:Myterna om Göteborg måste dödas

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS