Guide: Så blir konstvåren 2024

En av 1900-talets mest fascinerande expressionister, en gemensam utställning av familjen von Hausswolff och den kinesiske megakändisen Ai Weiwei i Pilanes skulpturpark. Sara Arvidsson listar utställningarna att ha extra koll på i vår.

ANNONS
|

Chaïm Soutine, Louisiana, Humlebæk, Danmark, 9 februari-14 juli

Det tar ungefär 3,5 timmar att ta sig från Göteborg till konstmuseet Louisiana i Danmark. Visst är det en bit, men den som reser blir å andra sidan rikligt belönad med målningar av en av 1900-talets mest fascinerande och åsidosatta expressionister: Soutine. Han utmärker sig bland annat genom sin användning av intensivt röd färg, sina krängande perspektiv och yviga penseldrag.

Hank Grüner samt Martin Solymar, Galleri Thomassen, 9-24 mars

Två färgstarka utställningar presenteras parallellt på Thomassen. Grüners konst har en lustfylld och trasig gatukonstkänsla. Han är inte främmande för att samarbeta med klädmärken som Our Legacy, detta utan att göra avkall på sin estetiska integritet. Solymars frodiga målningar är ofta fyllda med lianer och annat som hör tropikerna till, vilket gör att de implicit kan tolkas som en referens till kända modernisters numera ifrågasatta skildringar av människor i avlägsna kulturer.

ANNONS

Carl Michael, Maria och Anna von Hausswolff, Göteborgs konstförening, 9-31 mars

Äpplet faller inte långt från trädet, sägs det. I familjen von Hausswolff råder det inte någon brist på konstnärlig talang. Fadern och noisemusikern Carl Michael är konung i Elgaland-Vargaland och står även bakom en del kontroversiell konst. De båda döttrarna är lika drivna – Maria är etablerad filmfotograf samt konstnär medan Anna är världskänd för sin ödsligt vackra musik. Det hela låter mörkt, spännande och ömsint.

”Lars Tunbjörk - Lettland”, Borås konstmuseum, 9 mars-15 september

Fast det har gått nio år sedan den Borås-födde fotografen Lars Tunbjörk gick bort, har fascinationen för hans tragikomiska dokumentationer inte sinat. Denna gång presenteras en svit fotografier som togs under Lettlands-resor på 1990-talet. De fångar tillvaron kring en övergiven sovjetisk militärförläggning och människorna som har lämnats kvar på denna ogästvänliga plats. Dessa bilder har tydligen inte uppmärksammats tidigare. Kan det bli bättre?

Examensutställningar med studenterna på HDK-Valand, Galleri Konstepidemin, 5-21 april, Röda Sten konsthall, 4-26 maj samt Slakthuset i Gamlestan, 10-19 maj

Varje vår ges en chans att ta del av vad eleverna på HDK-Valand har haft för sig den senaste tiden och få inblick i hur samtidskonsten kanske kommer att te sig framöver. Som vanligt intar kandidateleverna i fri konst Epidemin medan fotostudenterna ställs ut på Röda Sten. Nytt för i år: masterklassen i fri konst visas på Slakthuset, vilket är Göteborgs konsthalls blivande destinationsort.

ANNONS

”Ny konst. Charlotte Mannheimer och modernismens intåg i Göteborg” på Göteborgs konstmuseum, 6 april–27 oktober

Charlotte Mannheimer har, liksom många andra konstnärskvinnor, suddats ut ur konsthistorien. Hennes gärningar som mecenat och gallerist har också glömts bort. Denna utställning vill återuppväcka intresset för hennes bedrifter. Mannheimers egen konst blandas med verk av konstnärerna som introducerades på hennes galleri under 1920-talet. Ett stort antal av dem var kvinnor, exempelvis Sigrid Hjertén.

Jonatan Pihlgren, Göteborgs konsthall, 4 maj-15 september

Den Göteborgsbaserade konstnären Jonatan Pihlgren motbevisar påståendet om att måleriet skulle vara dött. Hans sinnliga konst påminner lite om Kai Althoffs, ändå är den uppfriskande direkt och originell. I fjol tilldelades han Beckers konstnärsstipendium och i samband med detta kunde hans verk ses på Färgfabriken i Stockholm. Nu får vi äntligen ta del av en storskalig utställning med konstnären i hemstaden.

Skulptur i Pilane, Tjörn, öppnar 18 maj

Det gamla gravfältet Pilane är en vidunderligt skön och grönskande miljö där det varje vår och sommar anordnas en skulpturutställning. I år gästas parken bland annat av den kinesiske megakändisen Ai Weiwei. Som alltid garanteras en trevlig utflykt och om konsten inte faller en i smaken kan man alltid roa sig med att titta på får.

ANNONS

”Ilon Wiklands bildvärldar. Saga, äventyr och vardagsliv”, Göteborgs konstmuseum, 25 maj-12 januari 2025

Många har sett Ilon Wiklands teckningar, färre har hört talas om hennes namn. Mer känd är då författaren vars böcker hon har illustrerat: Astrid Lindgren. Denna utställningssatsning sägs vända sig till såväl stora som små. Men den innehåller inte bara stoff från fantasins värld utan fördjupar sig även i hennes bakgrund som estnisk flykting, en tuff erfarenhet som har präglat hennes legendariska illustrationer.

Hans Op de Beeck, Nordiska akvarellmuseet, 26 maj-22 september

Romantiska ruinlandskap à la Caspar David Friedrich skruvas på ett fantasy-artat sätt i denne belgiske konstnärs verk. Hans (mar)drömvärldar erinrar om miljöerna i tv-spel men också om konsthistoriska vanitas-motiv och den skakiga framtid som vi nu går till mötes. Oavsett om det rör sig om skulpturer eller tvådimensionella verk brukar de vara genomgående gråskaliga. Denna gång kan vi nog förvänta oss att se framförallt akvareller.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: Selma Selman på Röda sten konsthall

LÄS MER:Recension: ”City Diary” av Anders Petersen på Hasselblad Center

LÄS MER:Recension: ”Nära jorden” av Berit Lindfeldt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS