J.K. Rowling skrev de sju Harry Potter-böckerna, som gett filmer, spel och hela nöjesparker.
J.K. Rowling skrev de sju Harry Potter-böckerna, som har gett upphov till filmer, spel och hela nöjesparker. Bild: Joel C Ryan

Kritiken mot Harry Potter-författaren J.K. Rowling – det här har hänt

Varför uppmanas det till bojkott av det nya Harry Potter-spelet? Här är ett axplock av det som hänt i bråken kring författaren J.K. Rowling – och hur det har påverkat släppet av det nya spelet ”Hogwarts Legacy”.

ANNONS
|

December 2019

J.K. Rowling twittrade för första gången öppet om sina åsikter om könstillhörighet:

”Klä dig som du vill. Kalla dig själv vad du vill. Ligg med vilken samtyckande vuxen du vill. Lev ditt bästa liv, fredligt och säkert. Men ska du tvinga bort kvinnor från deras jobb för att de poängterar att kön finns på riktigt?”

Det handlade om Maya Forstater, vars konsultuppdrag med tankesmedjan Center for Global Development inte blev förnyat efter hennes uttalanden om kön, genus och transkvinnor, som hon beskrev som män. Det ledde till ett arbetsrättsligt mål och J.K. Rowling tog tydligt ställning med hashtaggen #IStandWithMaya (jag stöttar Maya).

ANNONS

Juni 2020

6 juni länkade Rowling till en debattartikel och hånade ordvalen ”folk som menstruerar” på Twitter:

”Jag är säker på att det finns ett ord för de människorna. Kan någon hjälpa mig? Kninnor? Kvimmor? Kvinnot?”

7 juni publicerade författaren flera inlägg på sitt Twitterkonto där hon ifrågasatte idén om att kön inte existerar.

”Om kön inte är på riktigt så existerar inte attraktion mellan samkönade. Om kön inte är på riktigt så är kvinnors verklighet världen över inte på riktigt. Jag känner och älskar transpersoner, men om vi raderar konceptet kön så tar vi bort möjligheten för många att på ett meningsfullt sätt prata om sina liv. Det är inte hat att säga sanningen.”

Hon skrev att hon känner empati med transpersoners utsatthet för mäns våld men att det var nonsens att påstå att man hatar transpersoner om man tror att kön finns på riktigt. Hon tillade att hon respekterar transpersoners rätt att leva sina liv och att hon skulle protestera mot diskriminering mot dem.

"Samtidigt har mitt liv formats av att vara kvinna. Jag tycker inte att det är hatiskt att säga det.”

Uttalandena fick stor uppmärksamhet, tiotusentals svar på Twitter, artiklar i traditionell media och inlägg på sociala medier. Rowling anklagades för att blockera kritiker och för att sprida desinformation och retorik från extremhögern. Bland annat kallade organisationen GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) hennes uttalanden för ”osanna och grymma”.

ANNONS

8 juni gick Daniel Radcliffe, som porträtterade Harry Potter i de åtta filmerna, ut i ett öppet brev där han tog ställning för transpersoner.

Daniel Radcliffe tog ställning för transpersoner.
Daniel Radcliffe tog ställning för transpersoner. Bild: Andy Kropa

”Transkvinnor är kvinnor. Uttalanden som påstår motsatsen raderar transpersoners identitet och värdighet och det går emot alla råd från professionella vårdföreningar som har långt mer expertis på det här området än vad både jag och Jo (J.K. Rowling) har.”

10 juni publicerade Rowling ett långt blogginlägg på sin hemsida.

Där förklarade hon bland annat att hon hade studerat debatten om genus och identitet i flera år och att hon i sin research råkat gilla ett inlägg, något som ledde till ”anklagelser och hot från transaktivister på Twitter”. Hon listade också fem anledningar till att hon var orolig för den ”nya transaktivismen”.

”Inga av de kvinnor som är kritiska mot genus och som jag har pratat med hatar transpersoner, tvärtom. Mångas intresse har fötts ur omtanke för ungdomar som är trans och de har sympati för vuxna transpersoner som bara vill leva sina liv, men som får kritik för att de inte stöttar en viss typ av aktivism”, skrev författaren i inlägget.

Emma Watson och Rupert Grint, som spelar Hermione Granger och Ron Weasley, gick också ut med uttalanden för att stötta transpersoner. Warner Bros, som har producerat filmerna och gett ut det nya spelet ”Hogwarts Legacy”, nämnde inte Rowling i sitt uttalande men skrev att ”de senaste veckornas händelser har stärkt bolagets vilja att hantera svåra sociala frågor”:

ANNONS

”En inkluderande kultur som präglas av mångfald har aldrig varit viktigare för vårt företag och vår publik.”

September 2020

Medan Rowling fortsatte att uttala sig i transfrågor och röra upp känslor på Twitter släppte hon sin nya bok ”Troubled Blood” 15 september. Boken fick snabbt uppmärksamhet då seriemördaren, en man, klädde ut sig till kvinna för att döda sina offer, som var kvinnor.

17 september gick Warner Bros ut igen och den här gången tog man tydligare avstånd från författarens roll i utvecklingen av ”Hogwarts Legacy”.

”J.K. Rowling är inte direkt involverad i skapandet av spelet, men som författare av trollkarlsvärlden och en av världens bästa berättare så ligger hennes fantastiska böcker som grund för projekt i the Wizarding World (namnet på Harry Potter-franchisen). Det här är inte en ny berättelse från J.K. Rowling, men vi har haft ett nära samarbete med hennes team när det gäller alla aspekter av spelet för att se till att det lever upp till fansens magiska förväntningar”, skrev bolaget i ett fråga-svar-inlägg på sin sajt.

”Hogwarts Legacy” släpptes i februari.
”Hogwarts Legacy” släpptes i februari. Bild: Warner Bros. Interactive Entertainment

December 2022

Debatten om det är transfobiskt eller inte att köpa ”Hogwarts Legacy” gick varm när lanseringen av spelet närmade sig. De som uppmanade till bojkott menade att köpa och spela spelet indirekt stöttar J.K. Rowling, hennes skapelse och gynnar hennes bankkonto. När det var två månader till spelsläpp svarade J.K. Rowling skribenten Jessie Earl, som inte tyckte att man skulle köpa spelet.

ANNONS

”Jag nekar inte någon rätten att älska tidigare verk eller saker som de redan äger och finner tröst i. Jag äger de första nio filmerna och alla sju böcker själv. Men att stötta något som Hogwarts Legacy är skadligt”, skrev Jessie Earl på Twitter.

J.K. Rowling skrev att att hon var ”djupt besviken” på Earl.

”De verkligt rättfärdiga skulle inte bara bränna sina böcker och filmer utan även stadens bibliotek, allt som visar en uggla och sina egna hundar.”

ANNONS