Tiger Woods barndom, uppgång, fall och comeback skildras i dokumentären 'Tiger'. Pressbild.
Tiger Woods barndom, uppgång, fall och comeback skildras i dokumentären "Tiger". Pressbild. Bild: HBO

Här är de bästa dokumentärerna just nu

Ett sätt att fly verkligheten kan vara att borra in sig i någon annans verklighet. TT tipsar om de mest sevärda dokumentärerna just nu.

ANNONS
|

"Allen vs Farrow", HBO Nordic, premiär 22 februari:

Anklagelserna om sexuella övergrepp mot den då 7-åriga dottern Dylan Farrow har förföljt regissören Woody Allen och de tas nu upp igen i en fyra delar lång dokumentärserie. Den innehåller arkivmaterial såväl som nya intervjuer med bland andra Mia Farrow, Ronan Farrow och Dylan Farrow. Filmskaparna Kirby Dick och Amy Ziering tar också en ny titt på regissörens samlade verk, satta i den här kontexten. Woody Allen själv har alltid nekat till anklagelserna, som aldrig heller har prövats rättsligt.

"Pelé", Netflix, premiär 23 februari:

Fotbollsikonen Pelés liv och karriär förtjänar förstås ännu en dokumentär. I den här får tittarna stifta bekantskap med den unge Pelé i 1950-talets Brasilien och framåt till de stora segrarna inom fotbollen. Sällsynta bilder och exklusiva filmklipp på superstjärnan varvas med nygjorda intervjuer samt berättelsen om hur det moderna Brasilien tar form under en turbulent period, och vilken stor roll Pelé fick som ansikte utåt.

ANNONS

"Framing Britney", Hulu, premiär 5 februari (visas av TV4 Play)

Den hajpade, New York Times-producerade dokumentären avslöjar egentligen inget nytt om popikonen Britney Spears liv, uppgång och fall. Men den gräver djupare i de rättsliga turer som omgärdat Spears de senaste åren, som främst handlar om att hon sedan hon drabbades av psykisk ohälsa 2008 har levt som omyndigförklarad med sin pappa som förmyndare med makt över hennes liv och tillgångar. "Framing Britney" lägger också stor vikt vid Free Britney-rörelsen, som drivs av hennes fans och som ofta jämförs med rena konspirationsteorier. I dokumentären uttalar sig även personer i hennes närhet som tidigare har tigit som muren.

"Tiger", HBO Nordic, premiär 11 januari:

Många minns nog rubrikerna när fasaden som omgärdat golfstjärnan Tiger Woods fullständigt rämnade 2010. I en tvådelad dokumentär riktar Matthew Hamachek och Matthew Heineman till stor del in sig på förhållandet mellan Tiger och hans pappa Earl Woods. Skapade fadern i själva verket en avstängd maskin som skulle frälsa såväl sporten golf som en stor del av mänskligheten? Och var det detta som ledde till att Tigers vuxna liv kantats av drog- och sexmissbruk och ensamhet?

Sara Haldert/TT

Anklagelserna om sexuella övergrepp mot den då 7-åriga dottern Dylan Farrow har förföljt regissören Woody Allen och de tas nu upp igen i en ny dokumentärserie. Pressbild.
Anklagelserna om sexuella övergrepp mot den då 7-åriga dottern Dylan Farrow har förföljt regissören Woody Allen och de tas nu upp igen i en ny dokumentärserie. Pressbild. Bild: HBO

Fakta: Fler aktuella och kommande dokumentärer

"Aldrig mera utbränd", SVT Play:

"Min kropp sa åt mig att om du inte slutar nu så kommer jag döda dig." Artisten Ana Diaz, som nyligen syntes i "Så mycket bättre", har varit utbränd flera gånger. I denna dokumentär får tittarna följa hur det är att komma tillbaka från kraschen in i väggen och Ana Diaz kamp och återhämtningsresa. Går det att ta sig tillbaka? Och hur i så fall?

"Epa", SVT Play:

Musikfestivalen "Midnight light festival" anlitar sju tjejer för att skjutsa festivalens artister i sina epa-traktorer. Under två ljumma sommarnätter får tittarna en inblick i sju unga tjejers liv, tankar, kultur och drömmar i Norrlands inland.

"Fake famous", HBO:

Fake Famous blickar in i influerarnas värld genom ett socialt experiment. Filmen följer tre Los Angeles-baserade personer med relativt små följarskaror och försöken att göra dem till berömda influerare.

Yung Lean: "In my head", Viaplay:

Berättelsen om hur en vanlig svensk tonåring antog gestalten som den framgångsrika hiphop-stjärnan Yung Lean. Han möter Los Angeles, kokain och dollarsedlar – och depression, död och raseri.

Ny Prodigy-dokumentär:

The Prodigy meddelade nyligen via sociala medier att de gör gemensam sak med regissören Paul Dugdale och att en ny dokumentär om bandets karriär kommer att släppas. Enligt Dugdale blir filmen "lika vild som bandet" och tillägnas avlidne sångaren Keith Flint som avled 2019. Något releasedatum är däremot ännu inte satt.

ANNONS