Statsminister Stefan Löfven uppger att flera kritiker ändrat sig efter att ha pratat med den svenska ambassadören. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven uppger att flera kritiker ändrat sig efter att ha pratat med den svenska ambassadören. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Löfven: Kritiker i Asap Rocky-fallet har ändrat sig

President Donald Trump och andra amerikanska politiker har protesterat mot Sveriges behandling av brottsmisstänkte rapparen Asap Rocky. Men enligt Stefan Löfven har många av kritikerna ändrat sig – vilket statsministern tackar sin USA-ambassadör för.

ANNONS

Fallet med den amerikanska rapartisten Asap Rocky, som åtalats misstänkt för misshandel, har blivit storpolitik. Den amerikanska presidenten har angripit statsminister Stefan Löfven (S) för att inte ingripa och flera högt uppsatta politiker i USA har engagerat sig i fallet.

I förra veckan avbröt Sveriges Washingtonambassadör Karin Olofsdotter sin semester för att träffa flera kongressledamöter som krävt att Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, släpps fri. Ambassadören berättade för dem hur det svenska rättssystemet fungerar – bland annat att man inte kan släppas mot borgen i Sverige.

"Ett fantastiskt jobb"

Stefan Löfven anser att mötet var framgångrikt och fick kritiker att byta åsikt. Det uppger statsministern i en intervju i Örnsköldsviks Allehanda:

ANNONS

-Vi har all anledning att ha och eftersträva en bra relation med USA – därför är det viktigt att vi finns tillgängliga och förklarar det svenska rättssystemet.

-Där har vår ambassadör i Washington gjort ett fantastiskt jobb – just med att bland annat förklara vårt rättssystem för kongressledamöter i USA. Efter att ha fått det förklarat för sig har många accepterat det, säger statsministern till tidningen.

"Jag är stolt"

Kritiken som Donald Trump riktat mot honom och Sverige vill Stefan Löfven inte svara på.

-Jag är stolt över att vi har ett rättssystem där en statsminister inte kan påverka ett rättsfall, säger Stefan Löfven till Örnsköldsviks Allehanda.

ANNONS