Harrys vd Helena Ahldén.
Harrys vd Helena Ahldén. Bild: Sofia Brick

Krogkedjan Harrys i rekonstruktion

Den stora krogkedjan Harrys Pubar inleder företagsrekonstruktion. Likt många inom krogbranschen har Harrys det tufft i coronakrisen. Nu tar bolaget ett kritiskt steg för sin överlevnad.
– Vi har drabbats väldigt hårt av coronan, men vi ser ljust på framtiden trots att vi har hamnat i den här situationen, säger Harrys vd Helena Ahldén.

ANNONS
|

1993 startade krogkedjan Harrys i Falkenberg. Sedan dess har konceptet spridits över hela landet. I dag finns krogarna på ett 30-tal platser i Sverige och sysselsätter runt 1 000 personer.

I samband med coronapanedmin har hela hotell- och restaurangbranschen det tufft. Flera restauranger har redan ansökt om konkurs, andra har stängt ner helt i väntan på bättre tider och bland de stora hotellkedjorna kommer tunga varsel av personal.

LÄS MER:Krogkoncernen Avenyfamiljen varslar samtliga anställda

Harrys Pubar AB, som har sitt huvudkontor i Göteborg, har nu påbörjat en företagsrekonstruktion. Ett alternativ till konkurs för företag med ekonomiska bekymmer som ger möjligheten att komma tillbaka och överleva på sikt.

ANNONS

Konceptet Harrys drivs dels av fristående franchisetagare och dels av bolaget Harrys Pubar AB självt. Utöver Harrys Pubar AB har även Harrykompaniet i Örebro, Linköping, Sälen och Göteborg gått in i rekonstruktion.

Sedan tidigare har puben i Örebro stängt. Det har nu även den i Sälen och Linköping gjort. Krogen vid Kungsportsplatsen i Göteborg arrenderas ut och drivs för tillfället vidare. Totalt berörs 19 anställda.

– Det är viktigt att påpeka att det här inte påverkar restaurangerna i övrigt ute i kedjan. De kämpar på förstås som alla gör i dessa tider, säger Helena Ahldén.

LÄS MER:Stordalen varslar 7 500 personer

Harrys har trots sitt varumärke brottats med vikande resultat på senare år.

Konkurrensen på öl- och hamburgermarknaden har länge varit stenhård. Att coronapandemin fört med sig nya restriktioner och ett förändrat beteende hos kunder har inte gjort saken enklare.

Harrys har den senaste tiden arbetat för att göra sig av med de fåtal egna restauranger som finns kvar i rörelsen för att bli en renodlad franchisekedja. Nu tvingas de i stället fokusera helt på att ta sig igenom rekonstruktionen.

– Vi har hamnat i den här krisen på grund av coronan, men vi tror på varumärket och hela kedjan. Alla är överens om att vi vill komma ur den här svackan. Nu jobbar vi på med rekonstruktör som vi har suttit med här under förmiddagen för att hitta en plan framåt, säger Helena Ahldén.

ANNONS

Fakta: Harrys största konkurrenter i Göteborg och Sverige

Harrys Pubar AB, inklusive sex restauranger i egen regi omsatte drygt 93 miljoner kronor 2018, och gjorde ett resultat före skatt på minus 8,3 miljoner kronor. Man hade 78 anställda.

Efter att man gjort om till renodlad franchiseverksamhet under 2019 hade Harrys Pubar en omsättning på 26 miljoner kronor, och ett resultat på 2,1 miljoner kronor och nio anställda.

Harrys Pubar är dotterbolag till RCL Holding AB. Provobis har en liten ägarandel i Harrys Pubar, Provobis äger också 2,4 procent av Stampen Media.

Största konkurrenterna:

John Scott´s

Pubkedja med tio pubar i Sverige, varav sex i Göteborgsområdet. Omsatte under 2019 cirka 245 miljoner kronor och har cirka 400 anställda, varav många på deltid. Kedjan ägs av Kopparberg

Ölstugan Tullen

Har åtta pubar i Göteborg och två i Stockholm.

Omsatte 2019 cirka 150 miljoner kronor och har cirka 200 anställda. Kedjan ägs av Meryem Jacob AB.

ANNONS