Skid Row skjuter upp spelningar på grund av Grönwalls hälsa

Det amerikanska rockbandet Skid Row skjuter upp sin kommande turnévända i Nordamerika efter att sångaren Erik Grönwall återigen drabbats av hälsoproblem. Grönwall var sjuk i leukemi under 2021 och lider fortfarande av sviterna. Bandet har redan ställt in flera konserter under året.

ANNONS
|

Skid Row har haft en skakig turné under året. Redan i våras tvingades bandet skjuta upp konserter i Australien och Japan. Nu är det en planerad sväng i USA och Kanada som måste planeras om.

Skälet är att det legendariska glamrockbandets sångare och frontman, svenske Erik Grönwall, har problem med sin hälsa.

Grönwall slog igenom i TV4:s ”Idol” som 22-åring, då han vann 2009 års säsong. Året därpå värvades han som frontman till rockbandet Heat, en position han behöll framtill 2020. Då bestämde han sig för att lägga artistkarriären på hyllan och satsa på att vaska fram musiktalanger i Sydafrika. Under en resa till landet började han känna influensaliknande symptom, som senare visade sig vara en akut lymfatisk leukemi.

ANNONS

Cancern behandlades med cellgifter och en benmärgstransplantation och friskförklarades till slut hösten 2021, vilket Grönwall bland annat berättat om i årets säsong av ”Sommar i P1”.

Ber om ursäkt till fansen

Under tiden på sjukhuset började han spela in covers som han lade upp på Youtube, bland Skid Rows ”18 and life” – samma låt han hade sjöng för ”Idol”-juryn över ett decennium tidigare. Videon letade sig fram till bandet, som av en slump var på jakt efter ny sångare. De hörde av sig till Erik Grönwall, som anslöt till bandet under våren 2022 efter att ha konsulterat med sina läkare.

– Det som hänt mig är ju som taget ur ett filmmanus typ, sa han till Aftonbladet om det osannolika händelseförloppet.

Men sviterna av leukemin har fortsatt göra sig påminda, vilket Grönwall förklarar i bandets uttalande om turnéändringen:

“Jag vill be om ursäkt till alla fans, promoters, Buckcherry och Skid Row-teamet, samt mina bandkamrater. På grund av benmärgstransplantationen jag gjorde den 12 augusti 2021 är mitt immunförsvar delvis försvagat, vilket kan gör att infektioner dröjer kvar längre och försvagar kroppen mer under infektionstiden. Det kommer att bli bättre med tiden och allt jag kan göra till dess är att gilla läget och försäkra mig om en bra balans i turnéschemat.”

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Erik Grönwall

LÄS MER:Här är alla ”Idol”-vinnare genom tiderna

LÄS MER:Idol-vinnaren Erik Grönwall ny sångare i rockbandet Skid row

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS