Svensk-iransk skådespelerska fast i Teheran

ANNONS
|

– Att på så sätt beröva en person hennes identitet är helt oacceptabelt, anser Anna Takanen, konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater.

Maryam Moghaddam kom till Sverige som flykting när hon var 15 år och har under sin karriär som skådespelerska med stor framgång varit verksam både i Sverige och Iran. 2007 medverkade hon i den prisade föreställningen Brott och Straff på Backateater i regi av Mattias Andersson. 2009 syntes hon på Göteborg stadsteater i Förvaret, Johannes Anyuru och Aleksander Motturis starka pjäs om papperslösa flyktingar. Hon har även deltagit i tv-serien Fallet.

– Hon är oerhört modig och har i alla år kaxigt gjort precis de saker hon känner för. Även i Iran, där hon deltagit i protester och filmat fullt medveten om risken det innebär, säger Mattias Andersson.

ANNONS

Senaste rollen, den i Jafar Panahis i smyg inspelade film Closed Curtain, har fått ödesdigra konsekvenser för den unga skådespelerskan med dubbelt medborgarskap. Hemlighetsmakeriet med filmen var nödvändigt då regissören dömts till yrkesförbud i 20 år och husarrest av de iranska myndigheterna.

Closed curtains tävlade och vann regipris vid årets filmfestival i Berlin. Moghaddam, som presenterade filmen i Berlin, reste sedan till Iran i ett familjeärende. På flygplatsen stoppades hon av polis som beslagtog hennes pass. Sedan dess har hon inte kunnat lämna landet.

I dag uppmärksammas hennes fall stort i flera tidningar. Filmtidskriften FLM publicerar på sin hemsida ett upprop där en rad kulturprofiler riktar skarp kritik mot den iranska regimen, som uppmanas sluta kränka Maryam Moghaddams mänskliga rättigheter.

Bland undertecknarna finns Anna Takanen, konstnärlig ledare för Göteborg stadsteater och Mattias Andersson med samma position på Backa Teater.

– Hon har varit en del av Backa ensemble och betytt jättemycket för oss med sin erfarenhet och sin kompetens, säger Mattias Andersson som hoppas att Maryam Moghaddam snarast får tillbaka sitt pass och sin möjlighet att verka både i Sverige och i Iran.

– Det som hänt Maryam är väldigt uppseendeväckande och tråkigt på alla sätt och vis, säger Anna Takanen.

ANNONS

– Utifrån vårt sätt att se på demokrati är detta att beslagta någons pass, och på så sätt beröva den personen hennes identitet, fullständigt oacceptabelt..

Hon är mycket upprörd över hur den iranska regimen väljer att behandla en av stadsteaterns medarbetare, och hon ser det som sin plikt att uppmärksamma Moghaddams frihetsberövande.

– Hon är en svensk medborgare med samma rättigheter som du och jag.

ANNONS