Journalisten Henrik Evertsson friades från åtalet för brott mot gravfriden då hans team i september 2019 skickade ner en undervattensrobot och filmade Estonias vrak.
Journalisten Henrik Evertsson friades från åtalet för brott mot gravfriden då hans team i september 2019 skickade ner en undervattensrobot och filmade Estonias vrak. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Även en fällande Estonia-dom hade gått bra

Henrik Evertsson friades från åtalet för brott mot gravfriden. Att det väcktes åtal är bara ett bevis för att demokratin fungerar.
Det menar Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Domen efter Estoniadyken

Det var inte brottsligt att dyka vid Estonias vrak och det är en seger för journalistik. Men det spelar ingen roll. För även om det nu överklagas och blir en fällande dom i högre instans är det så klart värt det.

Journalisten Henrik Evertsson och hans team visste att det de gjorde var olagligt när de dök vid Estonias vrak. Eller, de visste att det var olagligt för alla länder runt Östersjön – utom Tyskland. Så de reste med ett tyskflaggat fartyg och trodde sig ha hittat ett kryphål. Det hade de också, enligt tingsrätten som idag alltså friar journalisterna. Men hade det fortfarande varit viktig journalistik om det blivit en fällande dom?

ANNONS

LÄS MER:Estonia-filmare frias – lagen underkänns

Journalistiken har så klart ramar och gränser – men allt kan inte rättfärdigas bara för att det är journalistik. Vi kallar inte medier för vår tredje statsmakt för att den står över varken lagen eller de två övriga statsmakterna (riksdag och regering) – utan för att den alltid ska utmana makten. Genom journalistik kunde Evertsson bokstavligt talat gå till botten med alla de teorier och konspirationer som funnits kring vraket. Evertsson dök, hittade ett hål i en båt där Estonias haverikommission påstod att hål inte fanns. Evertsson ledde därmed ett oberoende, kommersiellt journalistiskt projekt för att, som tredje statsmakt, utmana de två förstnämnda statsmakternas slutsatser.

Det gjordes så lagligt de kunde – och det räckte, tyckte tingsrätten. I nästa instans kanske det leder till en fällande dom och de dagsböter som åklagaren yrkat. Men vad spelar det för roll?

Journalistikens första och enda uppdragsgivare är läsaren och allmänheten. En demokratisk säkerhetsventil som är helt avgörande för en demokrati där medborgare aldrig ska behöva känna att ingen utväg finns kvar. Att det blir åtal, domstolsprocess och kanske överklaganden är ingen skandal, utan ett bevis på en fungerande demokrati.

Och – om det leder till en fällande dom längre fram, ja, då är det bara att rama in böterna och hänga upp dem bredvid diplomet från Stora journalistpriset.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS