PM Jönsson skriver på kulturen om bibliotekariernas situation och självständiget.
PM Jönsson skriver på kulturen om bibliotekariernas situation och självständiget. Bild: Thomas Johansson

PM Jönsson: Biblioteksledningen bryr sig inte om bibliotekarierna

”Det är häpnadsväckande hur lite de högt upp i hierarkin tycks bry sig om bibliotekariernas arbetsvillkor.” PM Jönsson svarar ledningsgruppen för Göteborgs bibliotek och kulturhus i en slutreplik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Svaretmin artikel om hur biblioteken i dag hotas av centralisering, algoritmer och en anpassning till den kommersiella marknadens spelregler, signerad ledningsgruppen för Göteborgs bibliotek och kulturhus, är en allmän informationstext, utan egentligt innehåll(25/4). Det liknar alla de styrdokument och riktlinjer som kommuniceras ut, men som sällan är förankrade i det dagliga arbetet.

Jag tolkar det som att man inte kan svara på min kritik när det gäller bristerna i det flytande beståndet, det helt bisarra i att inte kunna styra över medieutbudet på det enskilda biblioteket eller oviljan att använda sig av medarbetarnas kompetens.

ANNONS

I de nya moderna glasbiblioteken är den fysiska boken lågt prioriterad.

Jag skrev texten med olika ingångar. Dels för att jag tycker att biblioteken i dag överger sin ursprungliga kärnverksamhet. Böckerna blir färre och färre. I de nya moderna glasbiblioteken är den fysiska boken lågt prioriterad. Dessutom är bibliotekarieyrket ifrågasatt. Det är häpnadsväckande hur lite de högt upp i hierarkin tycks bry sig om bibliotekariernas arbetsvillkor. Vi är brickor i ett spel. Och, kanske viktigast, så skrev jag utifrån ett förortsperspektiv. Det handlar om demokrati. Att alla ska få samma möjligheter.

Då är det från min horisont provocerande att säga att förändringarna görs utifrån användarnas behov. Det sägs att vissa bibliotek ska vara utlåningsbibliotek. Andra bibliotek ska vara besöksbibliotek. Algoritmer kan se mönster i en mängd siffror, men de ser inte människors behov eller drömmar. Det gör däremot vi som jobbar på de enskilda biblioteken.

PM Jönsson, kulturskribent och bibliotekarie på Angereds bibliotek

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Medarbetare och ny teknik skapar bra bibliotek

LÄS MER:Robotarna förstör Göteborgs bibliotek

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS