Elon Musk har förvandlat X till ett kulturpolitiskt projekt där målet är att förändra världen, skriver Emanuel Karlsten.
Elon Musk har förvandlat X till ett kulturpolitiskt projekt där målet är att förändra världen, skriver Emanuel Karlsten. Bild: Czarek Sokolowski

Emanuel Karlsten: Elon Musks svar avslöjar ett kulturskifte

“Fuck your own face”, svarade Elon Musk när en EU-kommissionär bad honom att inte sprida lögner som kan skada demokratier och piska upp våld. Händelsen speglar ett makt- och kulturskifte som kommer att förändra världen vi lever i, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

För första gången har vi en tech-miljardär som kampanjar för en president. För första gången har vi en entreprenör som använder plattformen han äger för att sprida politiken – och lögner.

Världens rikaste man, Elon Musk, har förvandlat Twitter till X och därmed skapat ett kulturpolitiskt projekt där målet är att förändra världen.

Förra veckan gick EU-kommissionären Thierry Breton ut och varnade Elon Musk i ett öppet brev. Donald Trump hade precis meddelat att han skulle intervjuas av Musk i ett slags direktsänd radiointervju på X. Breton påminde då Musk om att eftersom intervjun sänds i EU är Musk också skyldig att inte sprida lögner eller andra uppgifter som kan skada demokratier eller piska upp våld. Elon Musks svar? “Fuck your own face”.

ANNONS

Händelsen är både otrolig och symptomatisk för Musk, X och kanske samtiden. Den speglar ett makt- och kulturskifte vi borde prata mer om, men där vi också vet hur slutet blir, och att det kommer att förändra vår värld.

Senast det hände var med Pirate bay. Då var det ett gäng svenskar som tycktes styra världens kultur med en tjänst som tillgängliggjorde all världens musik och film – gratis. Juridiska ombud från dåtidens etablissemang skickade brev och stämningsansökningar, vilka svenskarna offentliggjorde tillsammans med svar: “please go sodomize yourself with retractable batons”.

Hans sämsta ekonomiska affär – någonsin.

Svaren gjorde dem till internets hjältar, ikoner för en nybyggartid (som snart kommer krönikeras i en egen serie på SVT). Men slutet var också oundvikligt. Juristerna hade lagen på sin sida, och Pirate bay-grundarna hamnade i fängelse.

Det Musk nu gör är därför inget nytt. Det är ett eko från många gånger förr i historien där en person känner att de står över samtida kultur, lagar och regler. Att den kapacitet och vision de själva har för världens framtid rättfärdigar eventuella snedsteg.

Det är en grandios, hybrisartad resa vi under en tid fått följa som började med att Elon Musk under en period var understimulerad. Skeendet beskrivs i detalj i Walter Isaacsons biografi av Musk som släpptes förra året.

ANNONS

Musks bolag stod på sin topp under högkonjunkturen. Musk var världens rikaste man, alla skärseldar avklarade. Han började köpa aktier i Twitter, hans favoritplattform och plötsligt fick han ett infall att han skulle rädda plattformen från politisk ängslighet och teknisk underlägsenhet. Han gjorde ett fientligt uppköp för 44 miljarder dollar, precis innan lågkonjunkturen. Hans sämsta ekonomiska affär – någonsin. Sedan dess har han inte lyckats få plattformen på fötter. Twitter fick därför bli X, ett kulturpolitiskt projekt snarare än ett vinstdrivande företag.

Beslutet är unikt och gör Musk oberäknelig. Världen är van vid företagsledare som drivs av kapitaliska motiv. Rupert Murdoch, en av världens rikaste och mest inflytelserika medieägare, låter inte sitt mediehus Fox news driva högerpolitik för att det är den bästa politiken, utan för att det är ekonomiskt smart. Facebooks och Googles grundare lutar kanske mer vänster än höger, men skulle aldrig göra en poäng av det, eftersom de behöver vara på god fot med vem som än stiftar lagar.

Hur kommer det att sluta? Sannolikt på samma sätt som med Pirate bay.

Men Elon Musk struntar i det, och det finns ingen annan logik i det än att det är ideologiskt motiverat. Trots att han är beroende av statliga kontrakt för sin rymdverksamhet och statens subventioner för elbilar går han all-in på Trump, för att rädda världen från det “woke-virus” som den är på väg att drabbas av. Där rättigheter för HBTQI-personer viftas undan, där klimatet inte längre är lika viktigt och där lögn och sanning är sekundärt för den väg världen måste ta.

ANNONS

Hur kommer det att sluta? Sannolikt på samma sätt som med Pirate bay. Ingen människa står över lagar och bestämmelser och om inte EU hinner först kommer sannolikt överträdelser i andra länder sätta stopp. Skyhöga böter kan sätta igång kapitalismens hjul och få korthuset att rasa, hota Musk att förlora allt, om han inte rättar in sig i ledet.

Det behöver inte innebära att Musk, likt Pirate bay-grundarna, hamnar i fysiskt fängelse, men däremot ett kulturellt sådant. Men precis som med Pirate bay kommer det som nu pågår leda till en kulturförflyttning. Eran med Pirate bay innebar att vi aldrig gick tillbaka till cd-skivor och ägande av musik. Vi streamade på Spotify och Netflix.

Och efter att Musk sparkat upp dörren för nya sätt att påverka politik och relativisera demokratins spelregler, är risken stor att det kommer att förändra samhället för alltid.

Texten har uppdaterats. I en tidigare version stod att EU-kommissionen gick ut och varnade Elon Musk i ett öppet brev. Rätt är att EU-kommissionären Thierry Breton varnade Musk i ett öppet brev.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Elon Musks familjedrama trumfar fiktionen

LÄS MER:Vi är mitt i den verklighet som dystopierna förutspådde

LÄS MER:Därför hotar intelligensen mänskligt liv

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS