Christina Heikel: Försökskaninerna blir de bostadslösa

Visst saknades blandstaden och barnperspektivet i flera av Bostad 2021:s projekt – men Mark Isitts kritik mot processen riskerar att lamslå politikerna. Vägen framåt är fler byggherredrivna detaljplaner, skriver Christina Heikel på Västsvenska handelskammaren.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Bostad 2021 gick inte snabbt utan mindre långsamt. För första gången på mycket länge byggde Göteborg i takt med sin befolkningsutveckling. Det gav hopp om att stadens gigantiska bostadsunderskott skulle byggas i kapp, att det skulle finnas bostäder för göteborgarna och att all den kompetens som näringslivet behöver flyttar in.

Av målet om 7 000 bostäder utöver ordinarie produktion har väsentligt fler än 4 000 färdigställts efter målsnöret vid årsskiftet 2021/22. Ett tydligt volymmål och deadlines var viktiga men riksintressehantering utan kvalitetsvinster fördröjde framdriften. Nya effektiva arbetssätt och goda samarbeten mellan staden och byggaktörerna, var nycklar till att det blev lika bra men gick lite snabbare.

ANNONS

Kvaliteten inom Bostad 2021 var varken bättre eller sämre än i övrig bostadsproduktion. I följeforskningen noterades dock att projekt såväl inom som utom satsningen haft svårt att leva upp till kvalitetsambitioner. Blandstadsidealet med stadsgator, levande bottenvåningar, funktionsblandning, stadsmiljöer som inte domineras av bilar, tillgång till gröna utemiljöer och barnperspektiv, lös med sin frånvaro i flertalet projekt. En del av tomterna inom Bostad 2021 hade dessutom sämre förutsättningar att uppnå dessa.

Upplevelsen av en byggnation gynnas heller inte i dag av de lagkrav som reglerar funktionell och teknisk kvalitet.

I stället för att sporra politikerna till att värdera kvaliteter riskerar kritiken att handlingsförlama bostadsbyggandet.

Människor påverkas av våra stadsmiljöer och hur vi kan röra oss i dem. Tack för debatten! I dag finns å andra sidan ingen realistisk plan för hur Göteborgs stad ska bostadsförsörjas.

Kommer S-V-MP lyckas med samtidiga målen om hög arkitektonisk kvalitet, omodernistisk stadsplanering och 25 000 färdigställda bostäder till 2028? Vad vi sett hittills är planer på hundratals småhus stoppas av rent ideologiska skäl. Samtidigt som bostadsbehovet är skriande och 1 000 barnfamiljer per år lämnar Göteborg i brist på alternativ.

Mark Isitt, vi fullkomligen älskar att du lyfter arkitekturdebatten. Men i kritiken mot Bostad 2021 härrör bristerna inte till initiativet i sig. I stället för att sporra politikerna till att värdera kvaliteter riskerar kritiken att handlingsförlama bostadsbyggandet. ”Försökskaninerna” blir de bostadslösa.

ANNONS

För att öka antalet bostäder behöver vi snarare öka samarbetet mellan byggaktörer och staden. Förflytta oss mot byggherredrivna detaljplaner. Det behövs också en idé om vilken stad vi vill bygga, som sträcker sig förbi de korta mandatperiodernas horisont. En stad där vi öppnar gardinerna och ler, förhoppningsvis.

Christina Heikel, följeforskningsgruppen för Bostad2021 samt stadsutvecklingsansvarig på Västsvenska handelskammaren.

LÄS MER:I Bostad 2021 är göteborgarna försökskaniner

LÄS MER:Recension: Radiotorget i Järnbrott

LÄS MER:Recension: Bergstoppen i Bergsjön

LÄS MER:Recension: Strandsnäckan i Västra Frölunda

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS