Timbros Fredrik Kopsch jobbade som cykelbud hos Foodora för att nyansera debatten om gigekonomijobb, samtidigt som han fick betalt av Timbro.
Timbros Fredrik Kopsch jobbade som cykelbud hos Foodora för att nyansera debatten om gigekonomijobb, samtidigt som han fick betalt av Timbro. Bild: Pontus Lundahl / TT

Jimmy Håkansson: I Timbros utopi är vi alla njurlösa Foodorabud

Fredrik Kopsch blev känd när han provjobbade för Foodora i Stockholms innerstad, för att visa kritikerna att gigarbete är toppen. Nu har högerns influencer fått en ny snilleblixt: sälj din njure! Jimmy Håkansson ser en möjlighet för de som behöver pengar till kontantinsatsen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Fredrik Kopsch har gjort det igen. Kopsch som i chefsekonomen för den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Eller som jag kallar honom: Robo-Kopsch. Hälften man, hälften maskin – 100 procent Timbroit. Men där Robocops motto var “Serve the public trust, protect the innocent, uphold the law” är Kopschs “Serve the marknad, protect the marknad, uphold the marknad”.

Kanske såg du honom swisha förbi i våras. Det var nämligen då Timbro lanserade Fredrik Kopsch som högerns nye influencer. Under ett par timmar livesände han från cykelsadeln när han provjobbade för Foodora och levererade thaimat och poke bowls i Stockholms innerstad.

Varför? För att visa de marknadsnegativa tråkmånsarna att det är toppen att jobba som cykelbud. Men att chefsekonomen var tryggt anställd och lyfte en saftig lön från Timbro tog udden av experimentet då de flesta var överens om att det är just lön och otrygga avtal som är knäckfrågan för cykelkurirerna.

ANNONS

Inte ens när han med andan i halsen flämtade att han aldrig fått så mycket motion och frisk luft på jobbet lyckades han skrubba bort känslan av att det hela var något annat än en företagssponsrad pr-kampanj för gigekonomin.

Vem kunde tro att en nypa laissez faire-magi var allt som krävdes för att förvandla en fuktig fängelsehåla till en eftertraktad innerstadslägenhet?

När dammet från Foodoralajvet lagt sig behövde Fredrik Kopsch hitta på något nytt för att inte glömmas bort. Då kom han på det. Bostäder! Vad skulle hända om man sänkte taket, plockade bort alla fönster och krympte alla ytor i lägenheter? Förutom det uppenbara att ingen vill bo i dem?

”Att tillåta bostäder utan fönster och med lågt i tak gör att betydligt fler kan få bo billigare och bättre”, skrev Kopsch i en debattartikel i Expressen.

Tricket var att tumma lite på byggregler och – för att citera Kopsch – ”låta marknaden sköta resten”. Vem kunde tro att en nypa laissez faire-magi var allt som krävdes för att förvandla en fuktig fängelsehåla till en eftertraktad innerstadslägenhet?

Knappt ett par veckor efter att Kopsch återuppfunnit bostadsmarknaden är han tillbaka med en ny snilleblixt.

”Om vi fick sälja en njure skulle färre människor behöva dö i väntan på en. Tillåtet i Iran, och till ingens förvåning finns ingen väntelista”, skrev han på Twitter här om dagen och postade en bild från en Wikipedia-artikel som handlade om den lagliga njurmarknaden i Iran.

ANNONS

Det var ett skämt. Så klart. Eller?

Kanske började det som ett sådant bara för att gradvis bli något annat. Ett “It’s so crazy, it just might work”-ögonblick. När allt kommer omkring kan frivillig organmarknad vara den beståndsdel som Timbros ekvation med gigjobb och förkrympta lägenheter saknade för att gå ihop.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Medelklassen inredningshysteri förstör litteraturen

LÄS MER:Snart finns klimatkrisen bara på tv

LÄS MER:Varför skriver ingen om årets bästa tv-serie?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS