Joanna Górecka: ”Paradise hotel” måste hitta tillbaka till sina rötter

Den nygamla säsongen av ”Paradise Hotel” är en bitterljuv comeback, men programmet måste hitta en form som inte bäddar för övergrepp men ändå har ett underhållningsvärde, skriver Joanna Gorecka. Vad ska alla twerkande Grabbarna grus-killar göra om inte att få ligga i tv?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

”Paradise hotel” är tillbaka. Alltså gamla, nedlagda ”Paradise hotel”, inte det stympade, dödstråkiga ”Paradise” där ingen visar pattarna. Två år efter inspelningen har det nu blivit premiär för säsong 15. Säsongen som var inspelad men skrotades efter flera misstankar om sexuella övergrepp i säsong 14.

Och det är en bitterljuv comeback. Är det verkligen över efter det här? Vad gör alla våra inoljade Grabbarna grus-säsongare nu när PH blivit snällt och oproblematiskt? De kan ju inte alla få plats i Ayia Napa samtidigt? Några måste vara i Mexiko och SPELA SPELET, annars är världen ur balans.

Nåja, det där har redan avhandlats, nya ”Paradise” blev snällt men inte särskilt kul. I jämförelse är säsong 15 en köttstormning, även om deltagaren och veteranen Jesper Bengtsson är bekymrad över hur städat det är när han kommer in i avsnitt 3. Jag tror inte att det förblir städat särskilt länge till. Alla är visserligen ganska lojala mot sina partners men ni vet vad det bäddar för va? Större svek. I sina första tre avsnitt bjuder i alla fall säsong 15 på en konstig kloningstwist som jag inte riktigt fattar, två gotlänningar som snabbt hamnar i kläm (för att båda, lite bakåtlutat, valt ”gotlänning” som enda personlighetsdrag) och en bromance som fortlöper med samma intensitet som Juniupproret. Bromancen börjar med sådan passion och intensitet att man direkt förstår att det inte kan vara annat än dödsdömt. DET FÖRSTA JAG SKA GÖRA NÄR JAG KOMMER HÄRIFRÅN ÄR ATT KÖPA EN JULKLAPP ÅT DIG, utbrister Casper till Joel. Joel hugger honom i ryggen.

ANNONS

Jag myser. Såhär ska det vara.

Vad ska vi annars göra av alla mobile group-typer eller killar som har jobbat ”som modell i hela sitt liv” och ropar: ÄGG ÄR KYCKLINGMENS?

Det har ju varit tvära kast i Paradise-metaversum efter anmälningarna om ofredande och den efterföljande kritiken mot hur produktionsbolaget hanterade situationen. I kölvattnet av skandalen blev ”Paradise hotel” nerlagt, gick under jord, fick en renovering. Namnet tvättades, svansen kapades, hotellet fjärmades från paradiset – ”Paradise hotel” blev ”Paradise”. Bikt och bot! Den nya inkarnationen av såpan skulle ha fokus på jämlikhet och mångfald.

Och så infördes nya strykrädda regler om ”supersamtycke”, deltagarna skulle nu gå till någon i produktionen och säga till om lusten föll på att, vad vet jag, testa ass to mouth med någon spelare som föll dem i smaken. Man tappar ju all ass to mouth-lust bara av tanken på att gå till någon stackars produktionsassistent för att utfärda en lysning. Det kan inte vara så samtycke är tänkt att fungera? Det spelar väl ingen roll om produktionsassistenten så har en fullständig planeringsrapport med förord, problemformulering och tidsplan – om de som är inblandade i nämnda ass to mouth inte kommunicerar med varandra och respekterar varandras gränser så kan en övergreppssituation uppstå. Ja, även om Tone Sekelius är programledare.

Hela grejen med PH är ju skuggsidorna. Sexskandaler och ständiga svek. Själva spelet är egentligen bara kulissen som ramar in sexskandalerna, ett listverk för pattparaden. Eller har jag missförstått allt? Vill jag titta på ett snällt samtal där alla iallafall verkar respektera varandra tittar jag ju på Carina Bergfeldt.

ANNONS

När jag tittar på säsong 15 tänker jag att Paradise måste hitta tillbaka till sina rötter igen. Det måste finnas ett sätt att göra det utan att bädda för övergrepp.

Vad ska vi annars göra av alla mobile group-typer eller killar som har jobbat ”som modell i hela sitt liv” och ropar: ÄGG ÄR KYCKLINGMENS? Ska de behöva ta ett skrivbordsjobb nu? Långkok och matlådor är inget för dem. Var ska de twerka i ett öppet kontorslandskap? Vad händer med en twerkning som aldrig blir av?

Det är dags att ta ert ansvar, Viaplay.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Jag saknar när alla var öppna med sin bantning

LÄS MER:JK Rowlings polska städerska är rasbiologisk bingo

LÄS MER:Gränsen mellan girlpower och koppleri är tunn i Onlyfans-eran

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS