Jenny Högström: Utan Folk blir Göteborg en stad för de döda

På Folk har jag haft bokrelease, ätit ostron för en tia, gått på uppläsningar och spelningar och queera klubbar. Att Folkets hus nu hotar med vräkning tyder på att Göteborg blir allt mer en stad för de rika, tysta och själlösa, skriver Jenny Högström.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag har just kommit hem från en helg i Berlin. Det var skoj, men klubblivet blir alltmer gentrifierat: först används alternativkulturen och tillhörande miljöer som dragplåster – sen blir det så dyrt att alternativkulturen inte kan vara kvar.

Nu säger ni att jag är en del av problemet som sticker dit och festar. Men hur är det då med Göteborg, för här är utrensningen av kulturen från innerstaden i högsta grad en pågående process. Och här vill man ha bort den helt och hållet.

Truckstop Alaska är redan borta. Fyrens ölcafé på Stigbergstorget har hamnat i bråk med en granne som klagar på för hög musik – och hotas av stängning. Man vill skrika till grannen: FLYTTA DÅ. Det finns gott om tystnad i Sverige – men är det det vi ska ha staden till?

ANNONS

För restaurang Folk på Järntorget finns inga grannar att störa. Icke desto mindre har nu, som GP rapporterade igår, hyresvärden Folkets hus kommit fram till att det i foajébaren på Folk pågår ”nattklubbsliknande verksamhet” som enligt dem bryter mot det ingångna kontraktet. Och det känner man ju till att svenskt regelverk länge har haft svårt att hantera att människor rör på sina kroppar i takt med musik på krogen. Men ärligt talat, det här liknar ju bara en dålig förevändning. För samtidigt hotas Folkteatern, som Folk ligger i nära samverkan med, av en fullständigt orimlig hyreshöjning.

Det finns gott om tystnad i Sverige – men är det det vi ska ha staden till?

”För mig har Folk varit typ den enda återkommande relevanta platsen i Göteborg under mina år i stan”, skriver en kompis. Det är samma för mig. Här har jag haft bokrelease, här har jag sett Genesis P Orridge innan hen trillade av pinn. Här har jag ätit ostron för en tia, här har jag gått på uppläsningar och spelningar och queera klubbar. Och crowden har varit kul och blandad på ett sätt som inte gäller många ställen kring Järntorget.

Så vad är det de vill ha istället? Ett spa för rika Oslobor, som en vän föreslog.

”Stoppa Stordalens hotellpsykos” skriver någon på Folks instagram.

ANNONS

”Får drömmar plats i Göteborg?!?!?!” står det på Sebastian Rudolph Jensens och Speakerbreathers konstinstallation som dykt upp på olika platser i staden under året. ”Rip kommersen rip Drömmarnas kaj rip KKV” står det.

Listan kommer att bli mycket längre i denna stad där man inte vet att uppskatta sitt kulturliv. Där allting kokar ner till en enda fråga: lokalfrågan.

Snart kommer tysta, döda, rika människor utan själ att få vad de vill ha: en tyst, död, rik stad utan själ. Så kan zombierna äntligen ta över.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Hyresvärden vill stoppa festen på Folk – annars vräks Folkteatern

LÄS MER:Fyrens ölkafé riskerar att stängas

LÄS MER:Hyreschock hotar Folkteaterns existens vid nästa förhandling

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS