Petter Wallenberg: Vreden över OS-invigningen är gammal hederlig hbtq-fobi

”En dragparodi på Jesus sista måltid”. Så har ett uppträdande på OS-invigningen kallats. Trots att anklagelserna bygger på ett pinsamt missförstånd är det tydligt vad kritiken bottnar i, menar Petter Wallenberg, grundare av teatersällskapet Bland Drakar och Dragqueens.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Kontroversen kring den olympiska invigningsceremonin, där ett performance-verk uppfattats som en tolkning av Leonardo da Vincis "Nattvarden", har väckt starka reaktioner. Uppträdandet hade temat fest, med inslag av bland annat modevisning och kända franska dragshowartister, vilket fick flera religiösa och konservativa grupper att bli rosenrasande. De kallar det en "dragparodi på Jesus sista måltid".

Enda problemet är att showen inte alls var en parodi på da Vincis målning. Visserligen innehöll den en del stilistiska likheter – ett gäng personer stod framför ett bord – men framförallt inspirerades den av en annan målning, Jan van Bijlerts "Gudarnas fest", som avbildar gudarna i antikens Grekland.

ANNONS

I stället för Kristus stod Apollon i mitten och i förgrunden låg vinguden Dionysos, känd för sina extravaganta könsöverskridande uttryck. Kritikerna, som alltså misstolkar dessa referenser avslöjar inte bara sin okunskap om klassisk kultur, utan också sina egna fördomar.

De ser framträdandet med dragshowartister som "ett hån”, men intressant nog är "Nattvarden" skapad av en man som vi i dag skulle beskriva som homosexuell. Da Vinci ska ofta ha klätt sig i könsöverskridande kläder, en form av renässans-drag, om man så vill. Konstformen dragshow har faktiskt existerat sedan urminnes tider, ja ända sedan just antikens Grekland, precis som olympiska spelen. Kopplingen i uppträdandet är därmed ganska självklar.

Dessutom har "Nattvarden" parafraserats många gånger inom popkulturen utan att möta minsta motreaktion – till och med i skämtserien "The Simpsons". Det visar att vreden endast handlar om vem som gör tolkningen, med andra ord, att det handlar om just dragqueens. Drag är tabu i vissa läger eftersom det associeras med gaykulturen, alltså bögar. Det handlar till syvende och sist om gammal hederlig hbtq-fobi, varken mer eller mindre.

Jag känner igen alla groteska anklagelser om alltifrån satanism till en ondskefull, samhällsomstörtande agenda.

Drag har blivit ett politiskt slagträ, en måltavla för hat. Jag känner igen hatet eftersom jag är grundare och regissör av sagoföreställningar för barn framförda av dragshowartister i Sverige. Mitt teatersällskap, "Bland Drakar och Dragqueens", turnerar landet runt med över 191 föreställningar om året och möter ständigt den kärleksfulla publiken – men också hatet. Trots att våra föreställningar blir slutsålda på nolltid så kan vi inte gå ut med vårt turnéschema offentligt på grund av hotbilden. Så ser verkligheten ut i Sverige i dag.

ANNONS

Raseriet kring invigningsceremonin på OS, som ska vara något festligt och livsbejakande, har nu lett till att de medverkande artisterna utsatts för mordhot, vilket utreds av den franska polisen. När jag fick höra detta blev det personligt för mig, eftersom vi drabbats av samma sak. Jag känner igen alla groteska anklagelser om alltifrån satanism till en ondskefull, samhällsomstörtande agenda. Hatet mot hbtq-personer växer till vilda konspirationsteorier, som vi från historien mycket väl vet vad resultatet kan bli.

Vreden över uppträdandet på OS verkar vara del av en växande rörelse som har utsett dragshowartister och hbtq till syndabockar. Men jag vill mena att det inte tar slut där. Hatet mot oss har blivit ett sätt att rättfärdiga angrepp mot hela det fria kulturlivet och, i slutändan, det öppna samhället och yttrandefriheten. Det får vi inte tillåta. Det är därför dags att fler höjer sina röster mot hatet.

Som jag och mina vänner i min dragshow-ensemble brukar säga: Vi sätter ner klacken och står emot!

Petter Wallenberg är författare samt grundare av teatersällskapet Bland Drakar och Dragqueens.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:OS-inslag med dragartister upprör: "Vi är ledsna"

LÄS MER:Mer än bara värmen som får Macron att svettas

LÄS MER:Lesbisk boom på topplistorna

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS