Nyligen avslöjade Sydsvenskan att V:s vice ordförande i Malmö visat stöd för talkörer som hyllar Hamas och Hizbollah under Propalestinska demonstrationer. Bilden är en arkivbild från en Propalestinsk demonstration i Malmö 2021.
Nyligen avslöjade Sydsvenskan att V:s vice ordförande i Malmö visat stöd för talkörer som hyllar Hamas och Hizbollah under Propalestinska demonstrationer. Bilden är en arkivbild från en Propalestinsk demonstration i Malmö 2021. Bild: Johan Nilsson/TT

Ulrika Knutson: V:s tystnad om antisemitismen är oacceptabel

Det finns många sätt att kritisera Israels krigföring i Gaza utan att använda antisemitism. Orwa Kadoura, vice ordförande för Vänsterpartiet i Malmö, gör det ändå. Sydsvenskans och Expressens avslöjanden har följts av en oacceptabel tystnad från partiledningen, skriver Ulrika Knutson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Varför tiger Vänsterpartiet om antisemitism i de egna leden? I mer än två veckor har Nooshi Dadgostar och partiledningen vägrat kommentera de antisemitiska budskap som spridits av Orwa Kadoura, vice ordförande för Vänsterpartiet i Malmö. Kadouras beteende är förkastligt, och Vänsterpartiets långa tystnad oacceptabel.

Den 24 juli publicerade Sydsvenskans Inas Hamdan och Jonas Nyrén en granskning som visade att slagord på arabiska till stöd för Hamas och andra terrorklassade islamistiska rörelser återkommande förekommit i propalestinska demonstrationer i Malmö och på andra platser. Sydsvenskan avslöjade att Orwa Kadoura är en av personerna som visat stöd för talkörer som hyllar Hamas och Hizbollah.

ANNONS

Dagen därpå kunde Expressen avslöja att Kadoura den 4 april i år delat ett inlägg på Facebook med en grovt antisemitisk teckning av Israels premiärminister Netanyahu där han, försedd med djävulssvans, dricker Gazabornas blod.

Det finns många sätt för den som vill kritisera Israels krigföring i Gaza utan att använda antisemitism, men Kadoura gör tvärtom. Han sprider motiv som knyter an till urgammal kristen mytologi om judars samröre med djävulen och reproducerar medeltida anklagelser om att judar dödar icke-judar och dricker deras blod.

I ljuset av att Vänsterpartiet ser sig som ett antirasistiskt parti är tystnaden från partiets ledning beklämmande.

Kadouras tankevärld har tidigare avspeglats på Facebook. Den 22 februari 2022 fördömde han vad han beskriver som ”västerländska” invasioner och ockupationer av olika länder och platser, inklusive ”den nuvarande brittiska ockupationen av ön Falklandsöarna”. Texten avslutades: ”Amerika är huvudet för ormen och dess brittiska skuld, och sionismen ligger bakom dem.”

Texten ger bilden av en värld där västmakterna, i detta fall USA och Storbritannien, styrs av "sionismen". Kadoura frammanar en judisk världskonspiration, och kallar det för "antisionism". Nyligen delade han på Instagraminlägg om att "israel cannot should not exist". Detta går stick i stäv mot Vänsterpartiets officiella linje att stödja en tvåstatslösning där "en fri och demokratisk palestinsk stat upprättas i fredlig samexistens med Israel".

ANNONS

Sedan fyrtio år är det Svenska kommittén mot antisemitisms (SKMA:s) uppgift att påpeka och kritisera antisemitism och rasism, var de än förekommer. Vi konstaterar att Vänsterpartiets vice ordförande i Sveriges tredje största stad vid upprepade tillfällen har gett uttryck för antisemitism, utan att hans partis ledning reagerat offentligt.

I ljuset av att Vänsterpartiet ser sig som ett antirasistiskt parti är tystnaden från partiets ledning beklämmande. Godtar Vänsterpartiet att ledande företrädare sprider antisemitism? En antirasism som inte är konsekvent är ingen antirasism.

Ulrika Knutson är ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Attacken mot Anders Persson är en attack mot demokratin

LÄS MER:Recension: ”Netanyahus” av Joshua Cohen

LÄS MER:Kravet att bojkotta Israel är principlöst

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS