Bruce Springsteen och Steven Van Zandt and The E Street Band på scen vid Dyrskuepladsen i danska Odense den 9 juli 2024.
Bruce Springsteen och Steven Van Zandt and The E Street Band på scen vid Dyrskuepladsen i danska Odense den 9 juli 2024. Bild: Robert Wengler

Johan Lindqvist: Bakvänt åka till Solna för att se Bruce Springsteen

Att åka från Göteborg till Solna för att se Bruce Springsteen är som dra till Karlstad för att se Håkan Hellström. Det är konstigt och bakvänt. Det är härligt också såklart. Men det är inte Ullevi, konstaterar Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Med det avklarat är det såklart alltid en upplevelse att se Bruce Springsteen på scen.

Även i Stockholm.

Min första Springsteen-konsert var på Stadion 1988. Jag skulle fylla arton den sommaren och jobbade på Posten i Borås. Upp tidigt, sortera in alla brev i en vägg av fågelholksfack, sedan ner med allt i blå väskor och trampa den tunga, gula cykeln backarna upp till Hässleholmen för att springa i trapporna.

Konditionen det sommarjobbet gav var bra att ha när jag skulle hoppa längst fram vid staketet i nästan fyra timmar. Sedan har jag återvänt. Inte till Posten men till Springsteen och Stockholm. Om och om igen.

ANNONS

Kan det bli midsommar på Ullevi 2025?

Jag såg Springsteen med ”det andra bandet” som hade världspremiär två kvällar i Globen 1992. En otrolig sommar med fotbolls-EM i Sverige och U2 i Scandinavium inom loppet av bara några veckor. Jag var tillbaka på Stadion 1993 men missade 1999 på grund av en Italien-resa. Å andra sidan såg jag premiären i Barcelona.

Det som var återföreningen med E Street Band, den som fortfarande pågår trots att några av medlemmarna är borta för alltid.

Numera har jag tappat räkningen på alla konsertkvällar med Springsteen på scen i Stockholm, Köpenhamn, Rotterdam, Berkeley, Barcelona, Milano, Madrid, Sevilla, New York, New Jersey… och Göteborg förstås.

Det har alltid varit en ynnest och en glädje och numera känns det ju som att varje gång faktiskt kan vara den sista. I höst fyller Springsteen 75 år och redan i fjol var han rädd att turnerandet kanske var över när kroppen inte ville lika mycket som han önskade.

Men visst stämmer ryktet att det blir midsommar på Ullevi 2025?

För det är något speciellt med Ullevi och Bruce Springsteen. Arenan är en av de där ställena, tillsammans med bland annat San Siro i Milano, som de mest hängivna fansen vallfärdar till.

Kanske en gång till. Bara en sista gång – trots allt.

ANNONS

LÄS MER:Johan Lindqvist: Här är Bruce Springsteens 100 bästa låtar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS