Studenter demonstrerar mot Chalmers beslut att förbjuda demonstrationer.
Studenter demonstrerar mot Chalmers beslut att förbjuda demonstrationer. Bild: Olof Ohlsson

Roland Poirier Martinsson: Chalmers beslut är det enda rätta

Varje lärosäte borde följa Chalmers exempel och förbjuda politiska manifestationer på campus. Ett universitet är inte en plattform för propaganda, skriver Roland Poirier Martinsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

En svensk gästforskare vid Berkeley, tvärs över vattnet från San Francisco, fyllde femtio. Vi bodde norr om stan och jag bjöds till middagen. Vi var väl ett dussintal kring bordet och någon fick idén att låta ordet gå runt. Utlänningarna skulle berätta vilka vi var i hemlandet och vad vi tyckte om USA.

Jag sade att mina intryck nog skiljde sig från de andras, eftersom jag bodde i landet med min familj, utan koppling till något universitet.

”Fråga mig inte om rödvinskvällar i Oakland, däremot vilka blöjor som är billigast på Safeway.”

Klädsamma skratt.

”En annan sak. Ni avskyr George W Bush. Han hade fått min röst.”

ANNONS

Jag svär på heder och samvete, inom en halvtimme hade alla gått hem.

Chalmers har valt att inte tillåta politiska manifestationer. Massor av skribenter har farit ut mot beslutet. Invändningarna kan sammanfattas med att det utgör en inskränkning av yttrandefriheten och skadar den högre utbildningens väsen.

Det märkliga med dekretet är att självklarheten ens behöver meddelas

Så kan man tycka. Min åsikt är att beslutet inte bara är acceptabelt, utan viktigt. Att motsatsen hade varit förfärlig. Att varje läroanstalt borde fatta samma beslut. Det märkliga med dekretet är att självklarheten ens behöver meddelas. Vad kommer härnäst? Att studenter och personal inte får tända fyr på papperskorgarna?

För ett tag sedan saboterades en kurs vid Karlstads Universitet av en person som anmält sig enkom för att bedriva politiskt opinionsarbete genom att störa undervisningen. Kursledaren, Tobias Hübinette, hör – det är ingen djärv gissning – hemma på vänsterkanten och forskar i signalämnen som genusvetenskap och interkulturella studier. Studenten, som alltså ville demonstrera sina politiska övertygelser genom denna akt av civil olydnad, kunde ha hört hemma bland dem som ramlar ur Sverigedemokraterna på partiets bortre kant.

Vad hade hänt om han skickat ut ett pressmeddelande om hur radikala högerstudenter skulle demonstrera på campus för omedelbar utvisning av flyktinginvandrare som inte skrivit godkänt på ett prov i svenska språket?

ANNONS

Kanske hade någon skrivit på någon kultursida att universitet inte bör tillåta den sortens manifestationer. Att ett respekterat lärosäte inte ska vara plattform för politiskt opinionsarbete.

Dagens Nyheters USA-korrespondent, Karin Eriksson, skrev nyligen (17/11) om amerikanska universitets svåra problem med hur konflikten mellan Israel och palestinier – med alla dess typiska avarter – numera utspelar sig också på campus. Rädda lärare och studenter på båda sidor av konflikten stannar hemma. Liknande bråk i skilda frågor har sedan länge förekommit på hundratals lärosäten i USA. Våld, hot, avskedanden, bortkörda gäster och mobbning följer i deras spår.

Här finns inga intellektuella möten, inget meningsutbyte

Universitet som inte uppmuntrar politiska debatter och kulturella meningsutbyten förlorar en central aspekt av sitt berättigande. Universitet som endast tillåter meningsskiljaktigheter kring snedkabelbroar eller adjektiv i Ekelöfs diktning kan lika gärna omvandlas till Hermods.

Att tillåta organiserad, politisk propaganda i form av demonstrationer och affischering är dock något helt annat. Här finns inga intellektuella möten, inget meningsutbyte. Sådana universitetet är inte längre institutioner för tankens utveckling utan propagandacentraler där de som skriker högst – de som är flest, starkast, hetsigast – vinner.

Att förbjuda politiska demonstrationståg från att marschera genom Chalmers korridorer och över dess campus är att vårda, inte begränsa, yttrandefriheten.

ANNONS

Fotnot: Krönikan skrevs innan Chalmers ändrade sitt beslut i fredags.

Läs mer om Chalmers beslut i GP Kultur:

LÄS MER:Får man fira Pride på Chalmers i fortsättningen?

LÄS MER:Chalmers förbjuder politiska manifestationer

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS