Jan Andersson: Dokusåpan är här för att stanna – trist men sant

Fylla, svett och snoppmasssage. Den svenska dokusåpan fyller 25 år. Och tyvärr är den här för att stanna, konstaterar GP:s tv-krönikör Jan Andersson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Sveriges Television är världsberömt för två saker – ”Bron” och ”Robinson”. Tre, om Helt apropå-gängets Guldros från tv-festivalen i Montreux 1987 fortfarande betyder något (det gör den inte). Om detta kan man tycka vad man vill, men så ligger det till.

Vi är alltså ett svartsynt folk med dragning åt billig humor och pinsamma dokusåpor. Vilket inte ens en stol i Svenska akademien kan förändra. Det framgår tydligt i SVT:s nya dokumentärserie ”Den svenska dokusåpan” där till och med Horace Engdahl himself kommer ut som ett fryntligt fan av ”Lyxfällan”.

Efter att ha tittat på seriens sex delar står det också klart vilken våt filt som dokusåporna faktiskt har kastat över tv-landskapet de senaste 25 åren. Alltså sedan hösten 1997, då det svenskproducerade ”Expedition Robinson” först började sändas och efter vissa motgångar kom att vältra sig över hela den kända tv-världen.

ANNONS

Efter att ha tittat på serien står det också klart vilken sumpig filt som dokusåporna faktiskt har kastat över tv-landskapet de senaste 25 åren.

Eller ”vissa motgångar” förresten, det låter så förtvivlat platt och trivialt. Den förste att röstas ut från söderhavsön Tengah tog livet av sig. Tv-krönikörer över hela landet kallade programmet för ”fascist-tv” och ”djupt obehagligt” och uppmanade alla inblandade att avgå, vilket SVT:s dåvarande nöjeschef Pia Marquard också gjorde så fort den första säsongen var slut.

I ett nyhetsinslag från den tiden hävdade dessutom tv-reportern Marianne Rundström att 25 000 kulturarbetare krävde att ”Expedition Robinson” skulle läggas ner. Alltså 25 000 kulturarbetare ... Det är ju varenda författare, träkonstnär och cirkusartist i hela landet. När har de kunnat enas om någonting?

Men opinionen vände. Örådets förnedringsmoment finjusterades och plötsligt älskade alla ”Robinson”. Vi som varken fattade grejen eller lät oss övertygas sköljdes snabbt bort av en allt sunkigare såpavåg.

För givetvis satte Martin Melins omskrivna snoppmassage kulorna i rullning, så att säga. Plötsligt bjöd Baren-Godzilla på pung-grogg, Naken-Janne sprang runt och viftade fritt i ”Farmen” och en viagrablå Robinson-Robban käkade upp sin röstsedel, kastade sig över studiobordet och smet med Robinson-statyetten i SVT:s direktsändning. Allt i ett försök att inte bli bortglömd.

Men visst har det blivit bättre, tänker du, Naken-Janne har stoppat undan snabeln och ”Paradise hotel” har ju blivit woke?

Vilket blir än mer plågsamt i SVT:s dokumentär ”Den svenska dokusåpan” där 48-åringen från Gällivare ömt och stolt visar upp sina sparade löpsedlar från ... tja, förr i tiden.

ANNONS
  • ”Dramat du inte får se i tv: Robinson-Robban akut sjuk – förd skrikande till sjukhus”.
  • ”Robinson-Robban slogs blodig i natt – blev misshandlad två gånger på ett dygn”

Allt detta för chansen att få bli gästbartender och hinka shotsbrickor med Michael Brinkenstjärna på stadshotell från Ystad till Haparanda?

Men visst har det blivit bättre, tänker du, Naken-Janne har stoppat undan snabeln och ”Paradise hotel” har ju blivit woke? Jo, kanske det, men det tycks alltid finnas plats för en ny dejtingsåpa eller ännu ett annorlunda koncept.

Med tanke på de nakenchocker som nyligen färgade ”Naked attractions” tittare i skammens rodnande nyans och den usla timing med vilken Gunde Svan just nu leker krig i Kanal 5:s ”Kompani Svan” är det svårt att vara särskilt förhoppningsfull inför framtiden.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Naked attraction” – Discovery plus/Kanal 5

LÄS MER:Nordstans köptempel – 50 år av stök, svett och stress

LÄS MER:Loretta Lynn – en trovärdig och trotsig röst har tystnat

LÄS MER:Recension: ”The playlist” – Netflix

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS