Ida och Lina i gröngräset i ”Gift vid första ögonkastet”.
Ida och Lina i gröngräset i ”Gift vid första ögonkastet”. Bild: SVT

Nina Morby: ”Gift vid första ögonkastet” del 9 – Parens sexliv i fokus

”Gift vid första ögonkastet” närmar sig mål. GP:s Nina Morby följer upploppet med spänning och noterar att SVT:s sexpositivism har gått alldeles för långt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Snart är det dags för det stora beslutet: att fortsätta vara gifta eller skiljas åt. När tiden för SVT:s äktenskapsexperiment rinner ut uppdagas nya konflikter som kan komma att ge oväntade utfall. En sak är i alla fall säker: Ida och Arvids snuskprat har gått alldeles för långt.

Med bara dagar kvar tills deltagarna ska fatta beslut om de vill skilja sig eller fortsätta vara gifta har SVT, av någon outgrundlig anledning, valt att i detta avsnitt fokusera på framför allt en sak: parens sexliv. Det är i alla fall vad de pratar om, vissa mycket mer än andra.

Vi börjar med paren som befinner sig på rätt sida anständighetsgränsen: Lina och Alexander berör ämnet hastigt och ljuvligt kryptiskt, konkluderar kort och gott att det går bra på den fronten, och låter sedan resten av mänskligheten gå vidare med sina liv.

ANNONS

I övrigt går det inte att missa skiftet som ägt rum i deras relation. Kanske har en uttråkad produktionsassistent spetsat morgonkaffet med lite oxytocin eller afrodisiakum? Något har i alla fall tänt en gnista hos Lina som definitivt var släckt under parhelgen. Hon tittar på Alexander med en helt annan värme i blicken, trots hans sätt att beskriva middagsmaten (“god”, “gott”, “saltig smak”), men Alexander tycks å sin sida inte ha något emot att bli tillrättavisad.

Tiotusenkronorsfrågan är såklart om denna nytändning är tillräckligt stark för att hålla, och för att rädda en relation med till synes ganska många frågetecken. Det känns i nuläget som att beslutet ligger i Linas händer (och eventuellt Alexanders kulinariska ordförråd).

Att matcha personer baserat på antalet piercingar är en mycket dålig idé.

För Caroline och Agust är stämningen värre än någonsin. Parhelgens spikbråk ligger kvar som en härsken pizza när de träffas för första gången efter den överenskomna pausen. När ämnet kommer upp är Caroline fortfarande lika övertygad om sin position (man spikar inte i en hyrstuga!!!) och de kommer cirka noll millimeter i rätt riktning. Kanske för att ingen av dem egentligen vill.

Att de bestämmer sig för att gå ut och bowla på kvällen känns mer som ett långsamt farväl än en dejt, för i ett samtal med sexologen Kalle Norwald nästa dag fattar de gemensamt beslutet att skilja sig och ta farväl. Sorgligt nog var avslutet kanske det finaste ögonblicket i deras relation, vilket absolut bör ses som en lärdom för experterna: att matcha personer baserat på antalet piercingar är en mycket dålig idé.

ANNONS

För Stina och Fredrik har avsaknaden av drama äntligen vänt, åtminstone tillräckligt för att ett av deras samtal ska ackompanjeras med olycksbådande musik. Under samtalet berättar Stina att hon redan från början bestämde sig för att be om skilsmässa så fort experimentet tagit slut, som ett sätt att hantera det enorma åtagande som äktenskapet egentligen innebär. Hennes önskemål för relationen är i stället att gå över till det något mer avslappnade formatet dejting, vilket kan få Fredrik att tvingas äta upp alla gånger han tjatat (läs: skrutit) om sin preferens för “starka kvinnor” (någon borde verkligen berätta för honom att feminismen är död).

När Arvid säger att han ska bli bättre på att lyfta på Idas kjol för att köra “snabbisar” funderar jag allvarligt på att anmäla programmet till granskningsnämnden.

Men det mest anmärkningsvärda i avsnittet står definitivt Ida och Arvid för, vilket tyvärr för oss tillbaka till sänghalmen. Ett samtal som börjar i deras olika vanor att vara fysiska med andra tar plötsligt en märklig vändning när Arvid lägger bomben “sov naken med vem du vill”, som ett sätt att bevisa för Ida att han litar på henne.

Ida blir märkbart ställd, och förklarar att hon absolut inte är lika avslappnad inför tanken på att en näck Arvid ska dela säng med andra kvinnor, men kan såklart inte hålla sig från att snuska till samtalet. “Du ska äta mig till förrätt, varmrätt och efterrätt, gör du det kan du få sova i kalsonger hos vem du vill”, säger hon i ett ögonblick av köttslig omdömeslöshet som säkerligen fått en och annan tittare att överväga lobotomi.

ANNONS

Det är dock först hemma i Idas lägenhet som det blir problematiskt på riktigt. När Arvid säger att han ska bli bättre på att lyfta på Idas kjol för att köra “snabbisar” funderar jag allvarligt på att anmäla programmet till granskningsnämnden. Resten av samtalet är helt klart för grovt för att återge på något annat forum än Onlyfans, men låt oss konstatera två saker: Arvid och Ida har definitivt en karriär inom genren “Förspelspasta”, och SVT:s sexpositivism har gått alldeles för långt.

LÄS MER:Agust talar ut efter katastrofparningen i ”Gift vid första ögonkastet”

LÄS MER:”Gift vid första ögonkastet” del 8 – Stämningen har sällan varit sämre

LÄS MER:”Gift vid första ögonkastet” del 7– Hur allt går fel när paren träffar varandra

LÄS MER:”Gift vid första ögonkastet” känns trött och sömnigt

LÄS MER:Bröllopsresan är över – nu vacklar SVT-paren

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS