Maria Domellöf-Wik: Har Hollywood helt tappat lusten till nytänkande?

”Gladiator 2”, ”Terrifier 3”, ”Dumma mig 4”. ”Joker” och ”Purpurfärgen” som musikaler. Uppföljare och re-makes dominerar definitivt storfilmerna i år. Men att reprisera gamla godingar snarare än att tänka nytt — är inte det att lämna walkover åt AI? undrar Maria Domellöf-Wik.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

26 januari kickar Göteborgs filmfestival i gång och publiken kommer att kunna välja bland 250 filmer från ett 80-tal olika länder. Under festivalens första söndag kan biopubliken bänka sig på Draken för en unik visning av ”Another persona” – en AI-genererad version av Bergmans 1960-tals-klassiker med Liv Ullmann och Bibi Andersson – fast nu bara med Bibi Andersson. Liv Ullmann har bytts ut mot en annan skådespelare: Alma Pöysti. Detta med hjälp av ny teknik, i det här fallet från Gothenburg film studios.

Filmen visas bara enda gång för att sedan raderas. Den blir ett smakprov på framtiden: en, för mänskliga kreatörer, dystopisk filmvärld där AI drillats för att kunna göra allt en mänsklig hjärna kan – fast utan praktiska gränser för minne och hastighet.

ANNONS

Redan nu ligger ”The galactic menagerie”, trailern till en fiktiv, AI-skapad Star Wars-film i Wes Andersons omisskännliga stil, på Yotube. Filmen ”About a hero” är skapad av Kaspar Hauser som här är en AI matad med regissören Werner Herzogs samlade verk. Med hjälp av AI-teknik gjordes också Harrison Ford trettio år yngre i senaste ”Indiana Jones”-filmen.

Med den snabba teknikutvecklingen i åtanke är det intressant att betrakta årets storfilmer: idel varianter på gamla beprövade succéer.

Redan nu på fredag återuppstår succékomedin ”Mean girls” från 2004 – nu i musikalisk tappning. Samma sak gäller nya ”Purpurfärgen”, efter Steven Spielbergs filmklassiker från 1985, som återuppstår som musikal. Fler musikaler blir det också, allra mest iögonfallande är ”Joker: Folie à deux” i regi av Todd Philips. Där dyker ingen mindre än Lady Gaga upp i rollen som Harley Quinn och attraherar huvudpersonen Arthur Fleck (Joaquin Phoenix).

Visst känns det tryggt att åka runt i gamla hjulspår. Men i en tid när AI-teknik vässas för att kunna göra just nya varianter av gamla succéer borde Drömfabriken i stället sätta en ära i att tänka om och tänka nytt.

Annars duggar uppföljarna också tätt:

Efter ”Dune: part two” kommer ”Kung Fu Panda 4”, ”Dumma mig 4”, ”Insidan ut 2”, ”Deadpool 3”, ”Venom 3” och ”Terrifier 3”. En omtalad uppföljare är också ”Gladiator 2”. Ridley Scott tar tag an historien igen drygt tjugo år senare. Lucius har nu vuxit upp till härskare och spelas av nya superstjärnan Paul Mescal (ur ”Aftersun” och ”All of us strangers”)

ANNONS

Artisten Amy Winehouse tragiska öde, som redan skildrats i den mästerliga och Oscarsvinnande dokumentären ”Amy”, lyfts fram igen i ”Back to black” regisserad av ”Fifty shades of gray”-regissören Sam Taylor-Johnson, och i samarbete med sångerskans familj. Tim Burton återvänder närmre fyrtio år senare till komedin ”Beetlejuice” från 1988. Winona Ryder och Catherine O’Hara har båda gått med på att reprisera sina roller och ja – ni hör ju. Allt går igen.

Men blir det bra? Visst känns det tryggt att åka runt i gamla hjulspår. Men i en tid när AI-teknik vässas för att kunna göra just nya varianter av gamla succéer borde Drömfabriken i stället sätta en ära i att tänka om och tänka nytt.

LÄS MER:Tjugo filmer du inte får missa på Göteborgs filmfestival

LÄS MER:Därför riskerar de välgjorda tv-serierna att försvinna

LÄS MER:Göteborgs filmfestival inför nytt pris för ungas perspektiv

LÄS MER:Filmfestivalen firar med gratis invigningsfest

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS