”Historien om Sverige” är snygg och medryckande

Äntligen har SVT gett oss en historisk berättelse om Sverige som inte luktar mossa och digerdöd eller tonsatts av benflöjt och luta. Det tackar GP:s tv-kritiker Jan Andersson för.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Historien om Sverige” är den största, mest ambitiösa och påkostade historiesatsning som Sveriges Television någonsin har sjösatt. Dessutom är lanseringen lika välplanerad och strategiskt genomtänkt som vore det en militär landstigning eller ett nytt Stonesalbum.

Jag har sett tre delar och den här tv-serien är som ett historiskt Kinderägg. Förutom själva programserien, som alltså drar igång nu på söndag, kommer Cecilia Düringer efter varje program att leda ett eftersnack i SVT. Där kanske vi får reda på varför hällristningarna i Tanum ser ut att ha varit gjorda på fyllan, hur kristet det var att slå ihjäl kung Blot-Sven på 1080-talet och vad SD egentligen säger om att ursvensken var mörkhyad med blå ögon?

ANNONS

Och det stoppar inte där. SVT kommer också att skildra Sveriges musikhistoria, litteraturhistoria och konsthistoria i tre egna tv-serier och för barnen kommer en mildare version av ”Historien om Sverige” att ledas av Farah Abadi. Tillsammans med Bonniers ger SVT även ut sin tv-serie i form av två bastanta fackböcker.

Sugen på mer? Ok. I en särskild utställning lyfter nu Göteborgs stadsmuseum för första gången fram kvarlevorna av den så kallade Österödskvinnan som levde och verkade i Bohuslän för sisådär 10 000 år sedan och som står i centrum i första delen av tv-serien. Så ja, mycket historia blir det. Och inte mig emot. Det är hög tid att SVT steppar upp på den fronten.

Ändå räcker det med att titta på den första delen för att döden ska kännas som ett alternativ till att även klämma den andra.

Under flera år var ju SVT världsledande på att skapa långsamma, tristessfyllda tv-serier helt utan nerv eller laddning, tänk ”Hem till byn” och ”Godnatt jord”. Men det är Olle Hägers och Hans Villius gamla faktaserie ”1 000 år – en svensk historia” som verkligen slog undan fötterna på sina tittare. Detta är troligen världens mest långtråkiga tv-serie och redan introt känns som att besöka dödens väntrum. Det finns årstider som rör sig snabbare och musiken är helt hopplös.

ANNONS

Det måste ha varit av ren medmänsklighet som någon på SVT klippte ner serien till två timslånga avsnitt. Ändå räcker det med att titta på den första delen för att just döden ska kännas som ett bättre alternativ än att klämma även den andra.

På SVT Play dräller det av dokumentärer om tyska nazister och amerikanska presidenter medan den som velat skaffa sig en överskådlig bild av Sveriges historia har varit hänvisad till Villius och Hägers stenålders-tv. Som historieintresserad medborgare kände jag därför ett visst pirr i magen inför SVT:s enormt uppskruvade satsning. Skulle vi med ”Historien om Sverige” äntligen kunna vaska minnet från Villius och Hägers mossbelupna gamla härke? Svaret är ... ja! Yes we can.

Frågan är vad experterna kommer att säga. I vanliga fall brukar det vara svårt att få ens två historiker eller arkeologer att dra åt samma håll, här har SVT spänt 300 av dem framför vagnen.

Redan när seriens ciceron Simon J Berger först stegar runt bland våra förhistoriska anförvanter i Skåne som vore han David Attenborough bland surikater på savannen, är jag fast.

Det är så snyggt filmat, skickligt uppbyggt och medryckande berättat att man bara vill fortsätta att titta. Och lyssna. På Simon J Bergers trygga röst men även på den stämningsskapande musiken som Oscarsbelönade Ludwig Göransson och hans begåvade sidekick Per Gunnar Juliusson har skapat helt utan benflöjter, luta och vevlira.

Frågan är vad experterna kommer att säga. I vanliga fall brukar det vara svårt att få ens två historiker eller arkeologer att dra åt samma håll, här har SVT spänt 300 av dem framför vagnen. Vi får säkert orsak att återkomma i ärendet.

ANNONS

Fler artiklar om historia på GP Kultur:

LÄS MER:Historien – så packas den om och upptäcks på nytt

LÄS MER:Historikerna i hätskt bråk om TV4:s storsatsning ”Drottningarna”

LÄS MER:Sofia Helin i centrum för två historiska tv-bråk

LÄS MER:Nu kommer boken om Bohusläns blodiga historia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS