Kvinnan på bilden har inget med texten att göra, utöver att hon biter i en rå köttbit.
Kvinnan på bilden har inget med texten att göra, utöver att hon biter i en rå köttbit. Bild: Mostphotos

Frida Rosengren: Köttkvinnorna på Tiktok kan rädda världen

Glöm gröna smoothies och avokadomackor, nu är det enorma mängder kött och smör som gäller på sociala medier. Kvinnliga influencers gör karnivordieten till en trendig livsstil. Det kan få en oväntad effekt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Jag bestämde mig för att göra en sallad”, ljuder en ljuv kvinnostämma, medan röstens ägare rör om i en stekpanna. Bacon sjuder i en sjö av fett, läggs därefter i en skål och lunchen är serverad. ”Den mest delikata sallad jag någonsin ätit” och ”inga äckliga blad” lyder omdömet.

Jag har hamnat i en alternativ värld på Tiktok där unga, vackra kvinnor tuggar i sig femton hamburgare utan tillbehör till lunch, sätter tänderna i enorma smörbitar som om det vore glass och inmundigar köttfärs med benbuljongs-gelé och ägg till frukost. Kötthuvud brukade vara en förolämpning, nu är det en trendig livsstil.

ANNONS

Hashtaggen ”carnivore diet” har över en miljard visningar på Tiktok och ökar i popularitet. Dieten är ingen nyhet. Men om den tidigare främst förknippats med obehagligt muskulösa machomän med en förkärlek för konspirationsteorier och att springa runt i bar överkropp och pälshatt, är det nu kvinnliga influencers med hälsoinriktning som tagit över rodret.

Medan manliga karnivorer fokuserar på att bli ”rippade” och maxa sin maskulinitet, är den kvinnliga motsvarighetens mål annorlunda.

Lite förenklat äter karnivorer bara sådant som kommer från djur: kött, fisk, ägg, animaliskt fett och feta mejeriprodukter. Inga kolhydrater. De mest hårdnackade äter kött och inget annat. Några äter allt rått, en liten skål med rå lever är ett utmärkt mellanmål. Målet är att försätta kroppen i ketos, det vill säga att kroppen börjar använda fett som bränsle i stället för blodsocker.

En av de mest framträdande förespråkarna bland de kvinnliga köttskallarna är Isabella Ma, känd som ”Steak and butter gal”. Tidigare var hon vegan, nu delar hon flitigt videor där hon äter stora mängder kött och smör. Hon har långt glansigt hår, höga kindben och bär oftast sportig magtröja och träningstajts. Som vilken influencer som helst alltså, tills hon lyfter en blodig köttklubba mot munnen och sätter i gång. ”Jag fattar verkligen grejen med att ’wow, en smal, vacker kvinna äter dessa chockerande stora, konstiga ingredienserna’”, säger hon i en intervju med Rolling Stone.

ANNONS

Medan manliga karnivorer fokuserar på att bli ”rippade” och maxa sin maskulinitet, är den kvinnliga motsvarighetens mål annorlunda. Alla vittnar om att de har gått ner i vikt, men det är inte det enda. En lång rad hälsofördelar nämns i varje video: magproblem, svår mensvärk, hudproblem, sjukdomar och allergier som försvunnit, och bättre mental hälsa, bland annat.

”Det är töntigt att vara vegetarian i dag”, konstaterar en yngre kollega som själv tillhör gruppen.

Det är ingen överraskning att läkare, dietister och forskare inte hjular av lycka när de frågas ut om fenomenet. Det saknas vetenskaplig evidens för att dieten fungerar och farhågorna gäller bland annat näringsbrist, högt kolesterol och på lång sikt ökad risk för hjärtsjukdomar och cancer. Upplevda förbättringar förklaras med att man genom att utesluta alla andra livsmedel kan ha råkat träffa rätt på ett par stycken som man inte mår bra av.

Men de talar för döva öron. Karnivorkvinnornas berättelser genomsyras av en misstro mot västerländsk medicin, forskning och sjukvård. Mot bakgrund av att kvinnosjukdomar inte tagits på allvar eller prioriterats, och att forskningen kring den kvinnliga kroppen är eftersatt, är det inte särskilt svårt att förstå. Många pratar om hur de desperat har sökt hjälp om och om igen utan framgång. Till slut tog de helt enkelt saken i egna händer och vände sig till internet.

ANNONS

Men kanske är karnivorkvinnorna veganska lobbyister eller klimataktivister i förklädnad?

Karnivordieten må vara ett extremt exempel, men samtidigt är vegoboomens död ett faktum. ”Det är töntigt att vara vegetarian i dag”, konstaterar en yngre kollega som själv tillhör gruppen. Allt fler ungdomar väljer att äta kött, tidigare profilerade veganer som Rachel ”Yogagirl” Bråthén har övergått till att dricka köttbuljong till frukost och renodlade köttrestauranger öppnar, även i Göteborg. Parallellt fortsätter rapporterna hagla in om köttproduktionens negativa inverkan på klimatet och en annalkande katastrof.

Men kanske är karnivorkvinnorna veganska lobbyister eller klimataktivister i förklädnad? Olust är nämligen ett effektivare verktyg än moral, och efter att ha marinerats i klipp på Tiktok har jag aldrig varit mindre sugen på att äta kött igen.

Alla hjältar bär inte mantel, ibland bär de ljuv klänning och fat med kadaver.

LÄS MER:Eva Birath, 64, har enbart kött på tallriken

LÄS MER:Sommaren är en carpe diem-tatuering i svanken

LÄS MER:Nu är det dags för krogvärldens Fröken Snusk

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS