Joanna Górecka: Rödljusterapi är tutten för alla som vill bli odödliga

Stjärnor som Kim Kardashian och Tom Cruise lovordar den trendiga rödljusterapin. Tvivlarna mulas grundligt av förespråkarna på sociala medier, skriver Joanna Górecka.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

I National Geographic läser jag om ungraren Endre Mester som på 60-talet riktade en röd lampa mot en rakad råtta. Han studerade ljusets effekt på en tumör men noterade att lampans sken verkade stimulera pälsens tillväxt. Efter det har den röda lampan legat rätt bortglömd, förutom i hönsburar där den använts för att förhindra fjäderplockning och kannibalism. Tills nu alltså, när rödljusterapin exploderat på sociala medier.

Det är det ljuvaste sen glutenintoleransen eller den helige anden, i alla fall om man ska tro biohackande kändisar som vördar sina rödljuskryptor för flera hundra lakan eller granolaentreprenören Fredrik Paulún, som numera säljer dito genom företaget Nutrilights. Rödljusterapianläggningar poppar nu upp på hälsocenter riket runt, som svarta slemsvampar på murkna träd eller padelhallar onådens år 2020 (innan 3000 av dem tvingades klappa igen två år senare).

ANNONS

Behandlingar med rött ljus lovar att ge och ta bort massa saker. Ta bort rynkor, fett, ångest, gifter, sänka blodsockret hos diabetiker, ta bort acneärr, reducera akut inflammation och samtidigt ge bättre koncentration och kognitiv förmåga, läka sår och göra håret vackert. Särskilt framhålls ofta de hudföryngrande egenskaperna. Paulún hävdar dessutom att rödljusterapi kan öka kroppens rörlighet med 255 procent, det är jättemånga procent.

En expert konstaterar att det ger ungefär samma effekt som att gå ut i solen

Ja, ni hör. Solen kanske har sina fläckar men inte den röda lampan. Den som inte har råd med en hel krypta kan köpa en rödljusmask eller bara googla kung Charles brinnande illröda porträtt som avtäcktes i veckan, det är nämligen jätterött. Det råkar också se ut som ”Dorian Grays porträtt” precis i slutet av boken, när tavlan har sugit åt sig fyrahundra år av Dorians åldrande och girighet, strax innan han knivar ner den och därmed sig själv.

Många rödljuskramande biohackers vill se unga ut igen, andra vill bara aldrig dö. Det är visserligen en sekulär helandepraktik men följet verkar rätt religiöst. I ett forum för redheads skriver någon försiktigt att rödljusterapin visserligen verkar funka, huden känns bättre, men att effekterna försvinner så fort man slutar med terapin. Någon fräser att det funkar likadant att andas, man måste liksom hålla på ständigt för att få effekt. Bra poäng. Tvivlare mulas med länkar till hundratals studier, mest gjorda på djur.

ANNONS

Magasinet Filter gjorde nyligen en granskning av lamporna i sin flumkoll. Mirakelkuren debunkades rätt omgående av intervjuade forskare. En expert konstaterar att det ger ungefär samma effekt som att gå ut i solen eller lägga sig under ett varmt täcke.

Men det behöver vi kanske inte berätta för biohackarna. De som lägger all sin tid på att ligga i röda kryptor eller isbastu eller som ska frysa in sin hjärna prick i dödsögonblicket. De skulle ha egna Dorian Gray-tavlor förstås, som kan suga upp all förruttnelse och dödlighet, jag skulle vilja måla en tavla åt var och en. Men frågan är vad skulle de göra i en evighet utan jakten på odödlighetens gudomliga tutte? Alla padelhallar har stängt, till och med Zlatans. De har blivit Jysk-butiker och däcklager.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:I dag kan vi utplåna människor med bara ett klick

LÄS MER:Min dagbok är ett småaktigt helvete av förtal och bantning

LÄS MER:Meghan vill rädda världen en nötkräm i taget

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS