Mark Isitt: Snälla makthavare – bevara vår pärla Valhallabadet

Det så kallade evenemangsstråket i Göteborg är en enda lång Golgatavandring där det finns en enda intressant byggnad. Och den vill man nu riva för att bygga en anabolavariant av Scandinavium, skriver Mark Isitt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Det kom ett mail. Med en film. Ett nyhetsbrev från stadsbyggnadsförvaltningen där en vänlig stämma, inte så olik Astrid Lindgrens, sagoberättade att Valhallabadet skulle rivas. Och Scandinavium. Och att det nu var fritt fram att komma med åsikter.

Mailet inkom 28 augusti.

Synpunkterna skulle vara inne redan 3 september.

Så himla gärna ville stadsbyggnadsförvaltningen få göteborgarnas syn på saken.

Det är svårt att föreställa sig en viktigare exploatering. Dels för att evenemangsstråket idag är en golgata, två oändliga kilometer, en ödslighet vi känner från industriområden men som här skär genom centrala staden. Och dels för att Valhallabadet är Valhallabadet. Öppet alla dagar i veckan, 06:30 till 19:00 på vardagar, med 500 000 besökare per år. Med andra ord, den enda anläggningen i detta elefantiasisområde som inte lever på evenemang, turister, lattjolajbans.

ANNONS

Det är ett ruskigt deprimerande framtidsscenario

Plus att badet förstås är en pärla. En arkitekturens motsvarighet till simhoppets 4,5 varv i pik med framåtvolt; gult tegel, vit cremonamarmor, gyllengul bok, varmröd teak – i jämförelse framstår Scandinaviums korrugerade plåtskjul som … ett korrugerat plåtskjul.

Ska man tro Astrids blida stämma är det en Bullerby som nu ska växa fram. ”Nya platser för möten och vila…” ”Sittplatser och grönska…” Allt läst över drömskt pianoklink som till vardags sannolikt går på repris på stadens massagesalonger.

Men filmen visar något helt annat. De volymer som häver sig ur asfalten är inget annat än mer av detsamma. Fast ännu mer anabola. En Schwarzeneggervariant av Scandinavium byggs på Valhallas rivningstomt och på Scandinaviums rivningstomt byggs en helt ny arena och intill den en idrottshall lika stor som dagens Scandinavium.

Vad mysigt …

Ett nytt Valhallabad planeras också. Det förväntas landa längs Valhallavägen, intill Mölndalsån. Ungefär samma plats som i dag, bara 20 meter norrut. Ett avstånd som uppenbarligen anses tillräckligt för att riva den enda kulturhistoriskt intressanta byggnaden i detta 18 hektar stora ödeland.

Det är ett ruskigt deprimerande framtidsscenario. Och ett framtidsscenario som inte alls andas framtid. För idag talas det allmänt om vikten av att skala ner, att bevara, att återbruka. Det finns en högljudd opposition som kräver mer detaljerad arkitektur, omsorgsfullt ritad, anpassad till den mänskliga skalan.

ANNONS

Arenorna? Med risk för att låta som jag hakat upp mig: flytta dem ut till förorten

Och ändå är det detta, dessa stora, sterila och självhögtidliga sportkomplex, som Staden förespråkar.

Astrid, jag vet att det är försent, du får ursäkta att jag inte hann formulera en åsikt om denna jätteexploatering på den knappa vecka du gav mig. Men snälla, gör om och gör rätt. Bevara Valhallabadet, renovera det varsamt. Och bygg bostäder på alla övriga tomter. Bara då kan det här ingenmanslandet få det varierade stadsliv som läget förtjänar.

Arenorna? Med risk för att låta som jag hakat upp mig: flytta dem ut till förorten (Frölunda vore väl mest lämpligt i det här fallet). Där kan de bidra till stadsdelarnas attraktionskraft, generera efterlängtade jobb och snabba upp trafikförbindelserna med city.

För som någon klok person sa, ”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa bara en liten lort.”

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Mark Isitts varnar politikerna: riv inte Valhallabadet

LÄS MER:Bygg nästa arena i Bergsjön eller Biskopsgården

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS