Maria Domellöf-Wik: Snart kanske vi ser svenska manusförfattare strejka

Storstrejken i Hollywood tycks närma sig sitt slut. Svenska manusförfattare har ändå fortsatt anledning att känna oro. Kreativa originalmanus är i fara här som ”over there”, skriver GP:s filmkritiker Maria Domellöf-Wik.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Äntligen! Den utdragna strejken bland manusförfattarna i Hollywood, som har pågått i nästan fem månader, kan snart vara över. Det sedan fackförbundet Writers guild of America (WGA) gjort en preliminär överenskommelse med motparten, The alliance of motion picture and television producers (AMPTP), som företräder studiobolag och strömningstjänster.

Tonläget i det brev WGA skickat ut till sina 11 500 medlemmar är i alla fall optimistiskt. De kallar det kommande avtalet ”enastående” och ”fullt av meningsfulla fördelar och skydd för författare inom varje sektor av medlemskåren”. Nu väntas medlemmarna rösta om avtalet, vars detaljer ännu inte offentliggjorts.

Vad har då den utdragna konflikten handlat om?

ANNONS

Högre lön och drägligare arbetsvillkor, men också bättre upphovsrätt – till exempel ersättning vid återpublicering och reprisering av material på olika strömningstjänster. Varför inte en ersättning baserad på antal tittare? Ett system liknande de svenska stimpengarna?

Strömningsjättar som Amazon har dock varit motvilliga att dela med sig av statistik kring sina tittarsiffror.

Hollywood slickar fortfarande såren efter pandemin

Fackförbundets representanter har också pratat sig varma för att bevara gemensamma skrivrum för manusförfattare bakom tv-serier – och därmed den kollektiva kreativa processen. Den nya strömningsmodellen oroar dem: att binda upp enskilda personer, låta dem skriva och skicka in färdiga manus på lösa boliner – utan garantier eller löfte om kontrakt. I slutändan riskerar bristen på kontinuitet och sammanhållen stil att skada utmejlsandet av rollfigurer, atmosfär, dramaturgi och annat i serier som blir långkörare.

AI-genererade manus, och nyttjandet av AI i skrivprocessen, har varit varit en annan stridsfråga. Nu ska studiobolagen ha gjort en del eftergifter också på den punkten.

Om avtalet, som sträcker sig över de kommande tre åren, röstas igenom kan Drömfabrikens manus-hjul snart börja rulla igen.

Återstår för Hollywoods skådespelare, som strejkat sedan i juli, att få till en överenskommelse med AMPTP. De 65 000 skådespelare som organiserat sig i fackförbundet Sag-Aftra kräver högre lön, nu när filmindustrin allt mer anpassar sig till en värld av strömningstjänster.

ANNONS

Kraven är viktiga – och kampviljan imponerande stark – även om läget för strejk är uruselt. Hollywood slickar fortfarande såren efter pandemin och månader av igenbommade biografer har satt sina spår – där som här. Ett paradigmskifte är på gång inom den globala filmindustrin som i mycket större omfattning än tidigare väntas integrera med strömningstjänsterna, vilket kommer att få stora konsekvenser.

Medarbetarna oroar sig för framtiden

Också i Sverige är manusförfattarnas jobb i fara. Välgjort manusdrivet tv-drama kan försvinna när SVT, TV4 och Viaplay nu sparar. Såväl SVT som strömningsjätten Netflix kommer att satsa mer på format utan manus.

Filminstitutet, som fördelar filmstöd till svensk film, står samtidigt mitt i en större omorganisation. Dessutom just nu utan chef – sedan vd:n Anette Novak sagts upp. Medarbetarna oroar sig för framtiden, enligt arbetsplatsens huvudskyddsombud.

Den filmutredning kulturministern nu tillsatt har som syfte att genomlysa hela filmbranschen, inte minst dess kostnader.

I sammanhanget kan det vara väl värt att poängtera braksuccén för sommarens storfilmer ”Barbie” och ”Oppenheimer”. Så populära att de förlänades det Brangelina-liknande epitetet Barbenheimer. Visst är berättelserna väsenskilda – men en sak har de iallafall gemensamt: varsitt kreativt och nyskapande originalmanus.

LÄS MER:Därför riskerar de välgjorda tv-serierna att försvinna

LÄS MER:Recension: ”Barbie” av Greta Gerwig

LÄS MER:Recension: ”Oppenheimer” av Christopher Nolan

Missa inga recensioner från GP Kultur

Nu kan du få alla våra filmrecensioner direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Filmrecension. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS