Svetlana Aleksievitj: Magisk gördel orsakade kaos

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Rysskräcken lever kvar i världen. Men är den befogad? Det som kännetecknar ryssarna är ju framförallt deras naivitet. De vill alltid ha något att tro på – om det inte är kommunismen, så är det kapitalismen, eller Gud. Nyligen turnerade Jungfru Marias gördel i Ryssland. Reliken förvaras normalt i ett kloster på Athos. De troende är förvissade om att den botar barnlöshet och andra åkommor.

Gördeln besökte ett femtontal platser – från Sankt Petersburg i väster till Vladivostok i öster. När gördeln i sitt specialchartrade flygplan till slut anlände till Moskva möttes den på flygplatsen av patriarken Kirill och huvudstadens borgmästare Sergej Sobjanin, som förde den till Kristi Frälsarkatedralen. President Medvedev med hustru och premiärminister Putin var genast på plats för att tillbe reliken. Snart fick de också sällskap av kommunistledaren Zjuganov, trots att denne anses vara ateist. I pressen skrev man att alltsammans mest liknade en kampanj inför presidentvalet.

ANNONS

Efter några dagar liknade Moskva ett flyktingläger. Tiotusentals pilgrimer från hela landet köade för att få komma in i katedralen. En sådan kö hade inte setts i Moskva sedan den första McDonalds öppnade för tjugo år sedan. Men tillströmningen bara fortsatte. Folk stod i kö i flera dygn. Rika och fattiga. I minkpälsar och tunna syntetjackor. Från fältkök serverade gratis bovetegröt och te åt alla. Tjugotre bemannade ambulanser fanns ständigt på plats. Åttahundra personer, som drabbats av hjärtinfarkt, hjärnblödning eller förfrysning, fördes till sjukhus. Om natten värmde man sig vid eldar. Stämningen var rent medeltida.

I en korrumperad stat utan rättvisa och moraliska förebilder är tydligen många människors enda hopp att det skall ske ett underverk – att Jungfru Maria skall ingripa. Högt uppsatta tjänstemän och oligarker släpptes in i katedralen genom en särskild VIP-ingång. Vanligt folk som betalade hundra dollar till poliserna fick också gå före i kön. Det skulle vara intressant att veta om den heliga gördeln hjälpte dem som trängt sig förbi de tåligt väntande…

Alla nyhetssändningarna på teve inleddes med reportage från katedralen. Som om det vore en statsangelägenhet. I en av sändningarna lugnade man dem som inte hade möjlighet att ta sig dit: en helikopter med den heliga gördeln skulle göra en sväng över Moskva – för att ge alla troende invånare en dos av magisk kraft från ovan. Men kanske var det bara ett rykte.

ANNONS

På internet gick diskussionens vågor höga. Var detta ”rena medeltiden” och ”masshysteri” eller ett tecken på ”Rysslands pånyttfödelse”? Nu har den heliga gördeln återvänt till Athos. Men diskussionerna fortsätter. Ryssarna vill försöka förstå sig själva.

Kajsa Öberg Lindsten

ANNONS