Svetlana Aleksievitj: vad är det egentligen kyrkan fruktar?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Under senare tid har den ryska kyrkan skakats av skandaler. Den har blivit allt mer lik KGB. Och många av mina bekanta som förut var djupt religiösa har nu tagit avstånd från den.

Några sångerskor från gruppen Pussy Riot framförde en punkbön i Kristi Frälsarkatedralen i centrala Moskva. Iklädda masker sjöng de: ”Heliga Guds moder, jaga bort Putin!” Efter femton minuter greps de. Deras naiva protest klassificerades som en kriminell gärning och nu hotas flickorna av sju års fängelse.

Patriarken Kirill kallade sångerskorna ”djävulens hantlangare” och krävde att även de massmedier som rapporterat om händelsen skulle ställas till svars. Hatet kokade bland kyrkans anhängare. Någon föreslog att man skulle bränna kättarna på bål. Man har uppenbarligen glömt att kyrkorna tidigare använts som lager för spannmål och kålrötter. Inte ens plakatet med texten: ”Lilla mamma, jag väntar på att du skall komma hem!”, som den femåriga dottern till en av sångerskorna stod med utanför fängelseporten, fick fanatikerna att vekna. De vill att den lilla flickan ska skickas till ett barnhem.

ANNONS

Ett korståg ”till försvar för tron och de heliga ting som profanerats” avtågade från Leninmonumentet, med patriarken själv i spetsen. Man bar på kors, ikoner och banér med den siste tsaren och Stalin. Sextiofem tusen församlingsmedlemmar demonstrerade, och i ortodoxa kyrkor över hela Ryssland lästes böner mot kyrkans fiender. Varje dag publiceras listor över Kristus fiender. Dit räknas kända liberala politiker, författare, journalister och progressiva präster.

Men vad är det egentligen kyrkan fruktar?

I samhället hörs allt oftare kritik mot det prästerskap som åker omkring i lyxiga limousiner. Patriarken Kirill är inblandad i många skandaler. Enligt de kyrkliga föreskrifterna borde han leva i celibat, men han lever ihop med en kvinna. I hans namn bedrivs en omfattande affärsverksamhet, som han personligen styr. Hans kärlek till dyrbara saker och egendom är allmänt känd. Han har en lyxig lägenhet i det berömda ”Huset vid kajen”, och nu försöker han skaffa sig en lägenhet till.

Under Kristi Frälsarkatedralen, där flickorna från Pussy Riot sjöng, finns en underjordisk parkering med biltvätt, och i katedralen finns också festlokaler, som hyrs ut för stora pengar till vip-partyn. Så den som kan betala får gärna spela och dansa i kyrkan. Men den som vill stämma upp en sång till Herren måste välja de rätta orden: ”Gud bevare Putin! Må den starke och mäktige härska!”

ANNONS

Översättning: Kajsa Öberg Lindsten

Svetlana Aleksievitj är författare och håller på att avsluta Tiden Second Hand – en dokumentärroman om Sovjetunionens fall.

ANNONS