Svetlana Aleksievitj: Var är Putins familj?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Väljarna ser honom på teve varje dag: han spelar piano, sjunger sånger om underrättelseagenter, släcker eldsvådor, åker motorcykel, kör skördetröska och dyker med syrgastuber.

Men ingen har någonsin sett honom tillsammans med sin familj. Den öppenhet beträffande hur statschefer och andra politiska makthavare lever som finns i väst existerar helt enkelt inte i Ryssland. Där är ledaren fortfarande en gud – en mytisk och mystisk figur.

Vid högtidligheter, möten och middagar med utländska gäster uppträder Putin alltid ensam. Var finns egentligen den hustru som enligt protokollet borde vara vid hans sida? Han lär också ha två vuxna döttrar, men dem ser man heller aldrig till – även de är spårlöst försvunna. Den enda familjemedlem som Putin presenterat för journalisterna är sin älskade hund – labradoren Koni, uppkallad efter den tidigare amerikanska statssekreteraren Condoleezza Rice.

ANNONS

Landet lever av rykten – vad som är lögn och vad som är sanning är svårt att avgöra.

Ryska tidningar har citerat tyska medier, som uppgivit att det i Stasis arkiv skulle finnas uppgifter om att Putin misshandlade och bedrog sin fru under den tid då han arbetade för KGB i DDR.

De ryska tsarerna hade för vana att sätta fruar som de tröttnat på i kloster. Det sägs att Putin återupplivade den traditionen och skickade sin fru till ett kloster utanför Pskov så snart han blivit president. Klostret lär ha tilldelats osannolikt stora summor ur statskassan, men Ljudmila Putina har ingen i Pskov lyckats få syn på.

Nu spekuleras det istället om en romans mellan Putin och den förra olympiamedaljören i gymnastik, Alina Kabajeva, som plötsligt gjort politisk karriär och blivit ledamot av statsduman. Den Moskvatidning som berättade om det stundande bröllopet mellan premiär­ministern och gymnasten lades ner några dagar senare. Man hänvisade till ”finansiella problem”.

Men ryktena florerar… Kabajeva skall ha fött ett barn, och vid Svarta havet skall det ha byggts ett palats åt Putin, till en kostnad av en miljard dollar…

Snart är det presidentval i Ryssland. Putin har bestämt sig för att kandidera och inlett sin valkampanj. en website gett Putin rådet att skilja sig från sin försvunna fru och istället börja leva öppet som gay. För då kanske han skulle ha en chans att bli accepterad i väst.

ANNONS

Men oavsett vad Putin är för en, så uppför han sig som en professionell underrättelseman. Och stödet för honom sjunker obevekligt.

ANNONS