Johan Lindqvist: Tillsammans stannar vi tiden under konserterna på Ullevi

Bruce Springsteen, Gyllene Tider och Metallica. Ullevi-konserterna ger som alltid en känsla av att tiden kanske inte står still, men i alla fall rör sig lite långsammare. Precis som man vill att det ska vara på sommaren.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det händer att jag passerar Ullevi någon av de mörkaste, regnigaste och räligaste dagarna i november. Arenan står tung och tyst och nedsjunken i den göteborgska leran. De vita pelarna är alldeles grå och försvinner upp i himlen som om de satt på ett gigantiskt, förlorat fartyg på väg ned i havet.

Och ändå kan jag känna det sköna pirret i magen. Tanken på att det snart kommer en sommar till. Att allt detta gråa ska bytas mot liv, ljus och ljud. Människor och musik.

Jag vet att många har svårt för Ullevi-konserter. Det är först stort, för långt till scenen och mer av ett spektakel än en musikupplevelse. Jag fattar det. Men det är det som är själva grejen. Det ska vara karneval. Och konsert.

ANNONS

Har du dessutom någon gång stått längst fram med hela arenan och den stora publiken i ryggen vet du att Ullevi faktiskt kan vara världens största och bästa klubb. Också.

Det är upp till var och en att bedöma om uppställningen är trött, tråkig och trygg eller om det känns pepp med Springsteen, Metallica och Gyllene Tider. Ni vet redan var jag står.

Nu när gatorna precis städats av efter 400-årsfest, studentfirande och Pride-tåg är det äntligen dags att rulla igång årets Ullevi-säsong. Namnen är så välbekanta att det är svårt att tro att vi skriver 2023. Det är upp till var och en att bedöma om uppställningen är trött, tråkig och trygg eller om det känns pepp med Springsteen, Metallica och Gyllene Tider. Ni vet redan var jag står.

Det är sommar och dags att stämma av med gamla vänner. Tid att samla gänget. Lura sig själv att tiden kanske inte står still, men i alla fall rör sig lite långsammare. Det handlar inte om nostalgi utan tvärtom att ge sig själv chansen att vara närvarande i nuet. Stanna upp. Andas ut. Sjunga och skråla tillsammans.

GP kommer att vara på plats varenda minut. Nu gör vi den här Ullevi-sommaren.

Metallica är först ut. Enligt GP:s Daniel Claeson som såg premiären i Amsterdam är de i tipptopp-form. Sedan väntar Bruce Springsteen och hans E-Street band som jag hann upp i Paris i våras. En fantastisk konsert. De tre kvällarna kan bli de sista de gör på Ullevi och det vill jag inte missa.

ANNONS

Coldplay? Det blir fyra dagar av hitkavalkad och popmusikkalas. Konfettin lär inte ha landat innan det är dags för Gyllene Tider och Laleh.

GP kommer att vara på plats varenda minut. Nu gör vi den här Ullevi-sommaren.

LÄS MER:Recension: Metallica - Johan Cruyff arena, Amsterdam

LÄS MER:Bruce Springsteen & The E Street band, Paris, lördag

LÄS MER:Recension: Coldplay, Estádio Cidade de Coimbra, Portugal, söndag

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS