Laura Ingemarsson: Timbro ville ta Berlin till Almedalen

Almedalsveckans sista (fest)kväll kröntes av tankesmedjan Timbros avslutningsfest med temat Berlin. GP:s Laura Ingemarsson gick dit för att se om Sveriges mesta frihetsvurmare kunde övervinna ”förtryckarregimen”.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Almedalens stora final är torsdagskvällen. Tekniskt sett pågår politikerveckan egentligen fram till fredag kväll, men så länge orkar besökarna inte stanna och redan runt torsdag lunch börjar gatorna tömmas.

Avslutningsfesten står den marknadsliberala tankesmedjan Timbro för. Temat är inget mindre än Berlin. Inbjudan utlovar: "Friheten behövs lika mycket nu som 1987. I år tar vi Berlin – Europas roligaste stad – till Almedalen." GP är på plats för att se om Timbro lyckas infria detta löfte.

På inbjudningslistan står den organiserade borgerligheten, ett par journalister och Aftonbladets ledarsida. Syftet är att lansera två rapporter, en om staden i allmänhet och en om Berlin.

ANNONS

I välkomsttalet förklarar tankesmedjans vd PM Nilsson att man skickat en medarbetare på studieresa till sexklubben KitKat club i Berlin. Där fick rapportförfattaren söka efter policyförslag på hur man skapar roligare städer. Lärdomarna av resan har sedan implementerats här i Almedalen.

I ett hörn står en datorskärm och loopar president Ronald Reagans “Mr. Gorbachev, tear down this wall!”-tal från 1987.

Den historiska KitKat club är känd för sin frihetlighet, sin klädkod (latex, fetisch, läder) och sin pool som är så kontaminerad av diverse kroppsvätskor att vattnet nästintill är trögflytande – det är en plats som är både autentisk och sönderapproprierad av turister samtidigt. Den policymässiga vägen till denna drogliberala sexklubb går, enligt rapporten, genom sänkta punktskatter, minskade semesterkostnader och tillåten rökning på uteserveringar. Vad annars?

Om Timbro själv lyckats med att återskapa denna frihetlighet på sin tillställning? Tveksamt. Dekoren speglar inte riktigt inspirationskällan – en grusplan, en drinkbiljett var (efter det kostar 33 cl öl 85 kronor) och fyra sackosäckar. I ett hörn står en datorskärm och loopar president Ronald Reagans “Mr. Gorbachev, tear down this wall!”-tal från 1987. Utanför försöker några mediechefer ta sig in på festen. Det går inte. Tillståndsmyndigheten är nämligen där och kontrollerar listan sägs det.

Ett gäng medlemmar i Liberala ungdomsförbundet har dessutom spridit ett rykte om att man får röka på innergården. Det stämmer inte. Det meddelar cateringpersonalen när de argt går runt och ber folk att fimpa under PM Nilssons frihetstal.

ANNONS

På gatan står chefsekonomen Fredrik Kopsch och delar ut cigg för att hålla humöret uppe.

Nej, Timbro kanske inte helt “har tagit Berlin till Almedalen”, men de har något som KitKat club inte har – den kristdemokratiska socialministern Jakob Forssmed. Han intervjuas, ståendes på en bänk, av PM Nilsson om “frihetsreformen” gårdsförsäljning.

Förra Almedalsveckan var stämningen mellan socialministern och tankesmedjan sämre. Den förre vd:n Benjamin Dousa hade då nämligen krävt Forssmeds avgång på grund av hans gammelkristdemokratiska motstånd mot liberaliserad alkoholförsäljning. Nu, ett år senare, har regeringen lagt fram en kompromiss till en reviderad dryckeslag. En mikroskopisk vinst för marknadsliberalismen enligt Timbro. Men Forssmed försvarar fortfarande Systembolaget:

“Om inte Systembolaget fanns, då skulle det inte bli några debattartiklar. Och tidningarna i Sverige skulle vara så mycket fattigare och tråkigare. Vi skulle inte ha något att förfasa oss över. Det är en viktig uppgift” säger socialministern uppe på bänken och får stora skratt.

Kort därefter slussas folk ut från festen – alkoholtillståndet tar nämligen slut vid midnatt. På gatan står chefsekonomen Fredrik Kopsch och delar ut cigg för att hålla humöret uppe.

Senare, på en efterfest, frågar jag timbroiterna om de själva var nöjda med festen, trots tidig stängning och rökförbud. “Nja, det var väl ett bra exempel på hur förtryckarregimen fungerar”, svarar de. Förtryckarregimen, i detta fall, får vi anta är Tillståndsmyndigheten.

ANNONS

LÄS MER:Demonstranterna lyckades inte störa Ebba Busch

LÄS MER:C-ledaren om Chat control: ”Absurt att höra det ur Strömmers mun”

LÄS MER:Nooshi Dadgostar visade ingen större kampvilja

LÄS MER:Magdalena Andersson lovade evig sol över S-riket

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS