Kay Pollak är filmregissör och författare, men också en av Sveriges mest kända inspiratör och föreläsare inom självhjälp.
Kay Pollak är filmregissör och författare, men också en av Sveriges mest kända inspiratör och föreläsare inom självhjälp. Bild: Claudio Bresciani / TT

Lisa Stevik: Tio år med barn har gjort mig till Kay Pollak

Lisa Stevik fnissade cyniskt åt självhjälpsböcker. Men tio år med barn och ett kostsamt besök på High Chaparall senare klingar orden plötsligt annorlunda.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

För ganska många år sedan, innan jag hade påbörjat familjebildningen, hade jag ett samtal med en vän. Hon pluggade till psykolog och vi fnissade över boken hennes handledare skrivit, med den självhjälpsklingande titeln ”Choose to be happily married”.

Så ignorant, så grunt och så otroligt amerikanskt! Vi fnös.

Då hade jag ännu inte kört hem från skidsemester med tre barn, jag hade ännu inte besökt High Chaparall och jag hade inte försökt mig på att sova i taktält fem personer som alla är som nyfödda, blinda kattungar i campingsammanhang. Nu, däremot, har jag tyvärr gått över till handledarens ljusa sida. För en insikt som smugit sig på mig under ett decennium har under sommaren blivit isande kristallklar: det hänger på din inställning. Inte allt. Men väldigt mycket.

ANNONS

Varje givet tillfälle, särskilt så fort du försöker dig på något utanför vardagens mönster – säg en sommarsemester, kan bli en katastrof eller en anekdot. Och det beror nästan ingenting på vad som faktiskt händer den dagen. Det beror på dig.

Slår ni till på ”double trouble” i dag, med inte mindre än två revolvrar i var sitt hölster?

Ingen hade berättat för mig inför besöket på Big Bengts lekplatsmonument av den koloniala era vi kallar vilda västern, att så fort man kommer in tar man snabbt till höger.

Där ligger nämligen Barnvästern, det vill säga en lada stor som en av Ullareds parkeringar, med 50 kassor och en komplett meny över vapen och tillbehör: slår ni till på ”double trouble” i dag, med inte mindre än två revolvrar i var sitt hölster? Nej, för vi har inte sparat sedan jul. Men en pistol var är ju givet. Och något som håller fast den vid höften. Plus hatt, förstås, och scarf att täcka ansiktet med vid rån. Någon tusenlapp eller två senare (jag blundade när kortet blippades) äntrar barnen parken med nog med knallpulverskott för att stå sig i alla fall helt okej när det är dags att skjuta varandra i ansiktet borta i River city.

Föräldraguiden

Lisa Stevik och Klara Grape skriver varje vecka om livet som förälder och ger tips om aktiviteter och saker man kan göra med barn kommande helg. Följ Föräldraguiden för att få en pushnotis i din mobil när detta publiceras.

Som på så många andra nöjesparker och andra utflyktsmål för familjer så rullar det sedan på: varje matstund är ett regelrätt rån och köerna till varje moment långa nog för var sitt sammanbrott.

ANNONS

Jag inser att jag har två vägar att gå: indignerat missnöje som i värsta fall leder till ilska, eller så skärmdumpar jag veckomenyer under tian för hela hösten, trycker in ett nytt magasin knallpulver och styr mot Mexico city.

Hur jag reagerar styr till ganska stor del utfallet av dagen. Mer än jag kanske vill önska. Och ibland, rätt ofta, så går det inte att välja den roade rösten och den ljusa sidan. Det går inte, för du har inte sovit ordentligt på flera år, för du har pms, för du har ont i ryggen, för pengarna är faktiskt slut, för att hemska saker händer i livet och tusen andra anledningar.

En nedsättande kommentar kan sätta sig riktigt hårt i ett barnminne.

Men man kan, om vi ska vara seriösa för en sekund, komma ihåg att ord är viktiga. Det säger vi till våra barn hela tiden och ibland glömmer vi av det själva. En nedsättande kommentar kan sätta sig riktigt hårt i ett barnminne, och stämningar tenderar att snabbt ta egen fart och röra sig i spiraler, uppåt eller nedåt. Och ibland låter de sig styras av bara ett skratt eller ett skämt, gärna ett dåligt.

Så se dig om inne på Restaurang Rattugglan utanför Mariestad när alla är åksjuka, det har börjat snöa och gps:en visar att det är flera timmar hem – vad kan jag möjligtvis tänkas uppskatta här? Säg högt till resten av familjen: ”vad gott det ska bli med kaffe och vilken mysig vip-hörna för lastbilschaufförerna!”.

ANNONS

Det kan vara skillnaden mellan ett ganska mysigt, nattligt äventyr på väg hem från fjällen och ytterligare en timmes fördröjning för 500 spänn där ingen åt upp köttbullarna de skulle ha och det bara fanns mjölk till kaffet i små, laktosfria tetrapack.

Jag vet hur det låter och det är inte roligt för mig heller att ha blivit Kay Pollak, men detta är vad de samlade semestrarna 2024 har lärt mig: när du kan – choose to be a happy parent.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Saker att göra med barn i Göteborg på helgen

LÄS MER:Aktiviteter för barn i Göteborg

LÄS MER:Barnteater i Göteborg – från Operan till dockteatern

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS