Hitta på något att fira, så att vi får skjuta upp raketer. (Bild från Göteborgs 400-årsjubileum.
Hitta på något att fira, så att vi får skjuta upp raketer. (Bild från Göteborgs 400-årsjubileum. Bild: Anders Ylander

Marcus Berggren: Vad väntar ni på, SD – fixa en ny högtid

Exakt ingenting händer såhär års och det är det som är problemet. Det är dags att uppfinna något nytt att fira, så att vi kan låta E-type gå loss på en trolltrumma, skriver Marcus Berggren.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är alldeles uppenbart. Vi kan inte förneka det längre. Vi är en högtid kort. Allvarligt talat, vad är det som händer den här tiden på året? Exakt ingenting och det är det som är problemet.

Vad är det här för rövtid på året som hade klippts bort om livet hade varit en film?

Det är fjorton minus INOMHUS, ute på gatan blir en plogbil uppäten av en stursk isbjörn, ingen vet vad de ska göra på jobbet för jobbet ”har inte riktigt kommit igång än”. Så man sitter i en städskrubb, kammar sina födelsemärken och väntar på att något som ska likna mål och mening ska infinna sig.

ANNONS

Det enda man har att se fram emot är när man får komma hem på kvällen och trycka ner sin frostätna nävar i brödrosten och slå sig ner framför nyheterna och inse att alla andra har det mycket värre.

Här ser jag en schematisk lucka, en möjlighet. Släng in en högtid!

Jag snackar röda dagar, olika variationer av ägg och majonnäs, presenter och sprit.

Det är vad vi behöver nu!

Har inte ni någon hednisk rit som ni kan gräva fram med trolltrummor, E-type och busgroggar?

Det kan ju inte vara så att när julen är slut återstår bara depression som varar ända fram till påska. Kom igen nu historiker! Vad gjorde Gustav Vasa i januari förutom att ha underbett? Jag googlar ”Gustav Vasa januari” och ser att han kröntes 12 januari 1528.

Det börjar lukta långhelg.

Annan idé: det sägs att lucia kommer när det är som mörkast i Norden. Hon kan inte tänka sig en snabb comeback när det är som gråast?

Och jag vet att det finns tjugondag knut, trettondagsafton och kyndelsmässoafton … men det är inget drag i de dagarna! Och om din dejt vill fira kyndelsmässoafton: ring Dumpen.

Det kanske är nog med Jesus, Maria, Gud och hans fastrar nu?

Jag vill elda något!

Kan inte Sverigedemokraterna ta sin makt på allvar och sluta lipa om vem som är svensk och inte och i stället fokusera lite på att damma av någon go tradition?

ANNONS

Har inte ni någon hednisk rit som ni kan gräva fram med trolltrummor, E-type och busgroggar? Jag gör vad som helst utom att heila. Jag tror det är läge nu. Den här tiden på året när man börjar fingra på sådana suspekta lappar på elskåp där det bara står “BEHÖVER DU ANDLIG HJÄLP?” och ett telefonnummer.

Och till er som påstår att man inte bara kan hitta på en högtid: hur tror ni resten kom till? Big Bang? Eva och Adam trakterade dem muntligt till sitt enda levande barn efter att det ena hade slagit ihjäl det andra?

Varsågoda! En värdig uppföljare till julen

Vi kan inte påverka ränteläget, elpriserna, eller vädret. Men vi kan fanimej kolla om inte drottning Silvia har tandläkartid eller något snart och bygga en hel fest kring det. “Gomseglens dag”... vad tror ni? För att fira de strålande dentala insatser som Sveriges drottnings tandläkare har utsatt henne för. Man äter godis i 24 timmar och sedan borstar man tänderna i 24 timmar och på den tredje dagen blir man full och ser om ”Seinfeld”. Pang boom: klart. Varsågoda! En värdig uppföljare till julen som kanske låter snurrig nu men har ni försökt förklara Lucia för en kines någon gång? Den är inte heller glasklar.

ANNONS

För alla vet att julen inte varar ända fram till påska. Och fasta är bara religiös anorexi och inget som ska uppmuntras.

Det ska vara kolhydrater, fyrverkerier och stela samtal med någon som heter Mats som man eventuellt är släkt med.

Har någon numret till regeringen?

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Jag suktar efter julen som en apa i en bananbutik

LÄS MER:Stordalen vill att vi ska se honom som en galen uppfinnare

LÄS MER:På Bokmässan är alla människor lika lite värda

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS